fbpx
Сьогодні
09:48 28 Тра 2024

Генсек НАТО візьме участь у зустрічі глав Міноборони країн Євросоюзу

Фото: Europa Press

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг візьме участь у засіданні міністрів оборони країн Євросоюзу 28 травня.

Про це пише "ЄП" з посиланням на пресреліз НАТО.

Засідання відбудеться у Брюсселі в будівлі "Європа", що є резиденцією Ради Європейського Союзу.

"Міністри оборони країн ЄС матимуть можливість неформально обмінятися думками з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом та міністром оборони України Рустемом Умєровим, який надасть оновлену інформацію про останні події та найбільш нагальні потреби України", зазначили у повідомленні.

Згідно з повідомленням Ради ЄС, зустріч міністрів оборони пройде під головуванням топдипломата Європейського Союзу Жозепа Борреля.

Як наголошують в заяві, учасники зустрічі обговорять підтримку України з боку ЄС, а також підсумують різні поточні військові ініціативи.

Нагадаємо, що напередодні Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу разом з українським колегою Дмитром Кулебою обговорили подальшу військову підтримку Києва та обмеження на використання західної зброї для ударів по росії.

Кулеба долучився до зустрічі міністрів закордонних справ ЄС по відеозв'язку та розповів про російські удари по цивільних, зокрема по торговому центру "Епіцентр" у Харкові, та показав зображення, "які нас вразили", з наслідками цієї атаки.

"З Кулебою ми обговорили потреби України для подальшої самооборони, зокрема, як ви знаєте, більше засобів протиповітряної оборони, Patriot, а також зняття обмежень на використання західної зброї по російських військових у Росії",– зазначив топдипломат ЄС.

Також Боррель тоді наголосив, що, говорячи нібито про мирні переговори, путін продовжує свої варварські атаки проти цивільної інфраструктури та проти мирного населення України та намагається підірвати майбутній Саміт миру у Швейцарії, який буде присвячений пошуку шляхів до майбутнього мирного процесу.

Своєю чергою генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг закликав союзників НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів на території російської федерації.

Удари по території рф

Як відомо, США з самого початку повномасштабного вторгнення забороняють Україні бити по території РФ американською зброєю.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що можливість використання на території росії західної зброї – це не наступ, а захист українців.

Також Гельсінська комісія США заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. 

Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

Своєю чергою глава Пентагону заявив, що США очікує, що Україна використовуватиме надану зброю на своїй території.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: