fbpx
Сьогодні
Фото 13:24 28 Тра 2024

У столиці почали створювати перші дощові садки: навіщо це рішення

Фото: КМДА

У Києві почали створювати перші унікальні ландшафтні рішення для збирання та подальшої утилізації води, що мають вигляд квіткової клумби. Їх називають дощовими садками.

Про це повідомив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як писали раніше, Департамент у своїй роботі продовжує запроваджувати найкращі європейські природоохоронні рішення. Так, у 2024 році, зокрема, планувалося створення дощових садків.

За словами директора Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, дощові садки здатні поглинати, затримувати та фільтрувати до 90% води, що потрапляє на їхню поверхню.

Яке рішення?

Цього року в столиці облаштують 10 дощових садів та проаналізують, як вони впораються із затриманням дощової води. Це буде експеримент, заснований на досвіді Норвегії, Бельгії, Данії та інших європейських країн.

Дощові садки Київ

Фото: КМДА

Як зазначив Прокопів, вже незабаром їх можна буде побачити в усіх районах столиці. 

Як це працює?

"Дощові садки – це елемент ландшафтного дизайну, який використовується для збору та збереження води. Завдяки цьому під час зливи частину води забирає на себе саме він, а не зливостокові каналізація. Виглядає такий садок як заглиблена клумба, що оточена вологолюбними та стійкими до спеки багаторічними рослинами. 

У Києві ми починаємо створювати дощові садки як пілотний проєкт. Наразі їх можна побачити в Подільському, Солом'янському та Оболонському районах столиці. Вже незабаром вони будуть у кожному районі Києва", розповів заступник голови КМДА.

Дощові садки Київ

Фото: КМДА

У такий спосіб ці унікальні ландшафтні рішення:

  • слугують дієвим інструментом боротьби з локальним затопленням території під час злив,
  • є своєрідним буфером для дощової води, якою живляться рослини в період посухи.
Дощові садки Київ

Фото: КМДА

"При створенні дощових садків ми віддавали перевагу локаціям, що страждають від підтоплення. Основний принцип роботи садка в тому, що з дахів і тротуарів вода збирається в резервуари або басейни, там вона проходить через очисні системи та може використовуватися далі для живлення зелених насаджень. 

Рослини, які ми висаджуємо в таких дощових садках, сприяють очищенню та зволоженню повітря, а також нормалізують локальний мікроклімат. Дощові садки – це чудове рішення, що допомагає містам адаптуватись до зміни клімату вже сьогодні", – прокоментував Олександр Возний.

Нагадаємо, що у Києві створили ландшафтний заказник місцевого значення "Озеро Вербне". Водойма знаходиться в Оболонському районі.

Окрім того, у 2024 році столиця України Київ продовжить експеримент із декоративними луками й відмовою від косіння трави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: