fbpx
Сьогодні
21:21 28 Тра 2024

Деякі країни ЄС почали знімати обмеження для України на удари їхньою зброєю по території рф, - Боррель

Верховний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель 28 травня поінформував, що деякі країни ЄС зняли обмеження на удари ЗСУ своєю зброєю, яку вони постачають Україні. Водночас в ЄС нема консенсусу щодо виряджання інструкторів в Україну.

Про це він сказав на брифінгу за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів оборони, пише Рубрика.

"Щодо проведення частини навчань в Україні точилися дебати. Але чіткої загальноєвропейської позиції стосовно цього немає, — говорив Боррель. — Хтось вважає, що зрештою відправлять інструкторів, а інструктори — військові, і так чи інакше, це буде відправлення не бойових військ, а військових агентів на українську територію з ризиком, який, безумовно, передбачається. Знаєте, у 27 країн є різні погляди. Я не можу сказати, що є консенсус, аби зробити це завтра".

Дипломат ЄС також висловився щодо обмежень для України бити по воєнних цілях росії зброєю, яку надає Києву Євросоюз. Деякі країни-члени ЄС були проти цього, але змінили свою думку, зауважив Боррель, і сьогодні вони згодні зняти це обмеження.

Водночас таке рішення — право кожної окремої країни. Ніхто не може змусити країну-члена зняти це обмеження, зазначив політик.

Що відомо про дозвіл на удари по території рф

Президент Володимир Зеленський наголосив, що можливість використання на території Росії західної зброї – це не наступ, а захист українців.

Своєю чергою Гельсінська комісія США також заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. 

Зауважимо, що Швеція дозволила Україні використовувати свою зброю для ударів по росії.

Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

28 травня премʼєр Бельгії під час пресконференції пояснив, що 30 винищувачів F-16, які Бельгія зобов'язалась передати Україні, можна буде використовувати тільки на українській території. Те саме стосується й іншого озброєння, передбаченого безпековою угодою.

Дотепер США та Німеччина особливо обережно ставилися до відправки в Україну зброї, здатної вразити цілі всередині росії, через ризик ширшого конфлікту.

Після кількох місяців прохань України на початку цього року США відправили Україні ракети великої дальності ATACMS, але при цьому зауважили, що використовувати їх можна тільки на окупованій території.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: