fbpx
Сьогодні
10:15 27 Тра 2024

У Литві Науседа переміг на президентських виборах

У Литві після підрахунку голосів на всіх виборчих дільницях у другому турі виборів переміг чинний президент Гітанас Науседа, який балотувався на переобрання.

Про це повідомляє Delfi, передає Рубрика.

За даними Головної виборчої комісії (ГВК), після підрахунку бюлетенів на всіх 1895 виборчих дільницях Науседа набрав 74,43% голосів виборців.

Прем'єр-міністерка Інгріда Шимоніте, яка була його опоненткою, отримала підтримку 24,06% виборців.

За даними ДВК, Науседа переміг у всіх самоврядуваннях Литви. Щоб віддати свій голос на виборах глави держави, до скриньок для голосування прийшли 49,61% громадян.

Президент України Володимир Зеленський уже привітав Науседу із переобранням.

"Ви завжди були з нами в ці найскладніші роки. Я ціную вашу щиру підтримку України та впевнений, що, працюючи разом, ми забезпечимо свободу, мир і безпеку в Україні, країнах Балтії та в всій нашій Європі", – написав Зеленський у соцмережі Х.

Вибори президента Литви

Нагадаємо, перший тур президентських виборів у Литві відбувся 12 травня.

Тоді на пост глави держави претендували 8 кандидатів. Участь в першому турі президентських виборів в Литві брали Дайнюс Жалімас,(Партія свободи), Гедрімас Єглінскас (Демократичний союз "Vardan Lietuvos"), Андрюс Мазуроніс (Лейбористська партія), а також Ігнас Вегеле, Ремігіюс Жемаітайтіс та Едуардас Вайткус.

Науседа, який балотується на переобрання як незалежний кандидат, посів перше місце в першому турі 12 травня, набравши майже 44% голосів.

Шимоніте, кандидатка від керівної консервативної партії "Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи", посіла друге місце з 20% голосів.

Явка на недільних президентських виборах 12 травня і референдумі про громадянство, що проходив у той же день, склала 59,4% виборців. Це найвищий показник для Литви з 1997 року.

А 26 травня у Литві розпочалося голосування у другому турі президентських виборів: за посаду змагаються чинний президент Гітанас Науседа та прем'єрка Інгріда Шимоніте.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: