fbpx
Сьогодні
Фото 16:15 27 Тра 2024

На Полтавщині училище дбає про селекцію бджіл української породи: у чому рішення

Фото: Фейсбук /Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

Державний навчальний заклад " ДНЗ "Гадяцьке Аграрне Училище"" навчає майбутніх бджолярів сучасних методів бджільництва. Училище є партнером Проєкт USAID "Економічна підтримка України" (Проєкт USAID) з 2019 року.

Про це пише Рубрика з посиланням на Фейсбук Проєкт USAID "Економічна підтримка України".

У чому проблема?

"Війна теж впливає на бджіл: бджолярі пішли захищати країну, багато пасік залишені без догляду і бджоли переходять в ройовий стан, також бджоли гинуть у місцях бойових дій або поблизу, погіршилася кормова база – узлісся на сході України знищені, бджоли шукають порятунку в інших регіонах, не завжди є можливість їх врятувати і вивезти в інше місце. Тож багато часу знадобиться для збереження бджіл місцевих порід, які пристосовані до наших кліматичних умов, бо масове, безконтрольне завезення бджіл інших порід та гібридів в Україну з інших країн негативно впливає на утримання аборигенних порід, тож маємо дбати про збереження місцевих порід бджіл", – зауважує директорка закладу Наталія Сенчук.

Яке рішення?

Тому навчальний заклад " ДНЗ "Гадяцьке Аграрне Училище"" навчає майбутніх бджолярів сучасних методів бджільництва та дбає про селекцію бджіл української породи.

Фото: Фейсбук /Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

Як це працює?

Нещодавно матеріальна база училища поповнилася новим обладнанням – за сприяння Проєкту USAID були:

  • модернізовані лабораторія,
  • модернізована навчальна пасіка,
  • створений цех з переробки меду.

До переліку обладнання увійшли 12 ноутбуків та програмне забезпечення до них, шафа для зарядки ноутбуків, 15 мікроскопів, 2 термостати, 2 інкубатори для виводу маток, 2 водяні бані, 1 набір обладнання для штучного осіменіння бджолиних маток з мікроскопом.

Фото: Фейсбук /Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

Це все дозволить студентам та викладачам:

  • проводити дослідження у лабораторії,
  • вивчати хвороби бджіл, запобігати їх поширенню і сприяти збереженню української породи бджіл – карпатської, української степової та поліської.

Фото: Фейсбук /Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

"Завдяки новому обладнанню, яке ми отримали від Проєкту USAID, ми зможемо у лабораторіях та на пасіці проводити контроль та досліджувати хвороби бджіл, вивчати біологію бджолиної сім'ї, визначати якість меду та наявність пилкових зерен у меду, проводити морфометрію бджіл у відповідності до порід. Врешті наші студенти-випускники створять власні пасіки, відкриють підприємницьку діяльність у бджільництві, стануть професійними бджолярами і будуть ділитися цими знаннями зі своїми колегами, що теж позитивно впливатиме на розвиток бджільництва", – говорить Наталія Сенчук.

Також Проєкт USAID придбав для потреб училища:

  • 100 дерев'яних вуликів,
  • будиночок для пасічника,
  • лінію з відкачування меду,
  • багато іншого обладнання.

Фото: Фейсбук /Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

Воно буде використовуватися на навчальній пасіці та у цеху з переробки меду. Сьогодні студенти спостерігають за роботою бджіл на пасіці, адже зараз, коли квітнуть дерева, трави, у бджіл найбільш активний період.

"Бджоли – унікальні комахи, спостерігаючи за ними, можна дізнатися про їхнє життя багато речей. Наприклад, у пошуках нектару бджола летить у радіусі 2 км, але ця відстань може складати до 8 км. Робочі бджоли живуть влітку до 45 днів, але матка може жити до 5 років. Швидкість польоту бджоли складає до 65 км/год, з навантаженням – до 24 км/год", – ділиться пані Сенчук, яка має понад 40-річний досвід бджільництва.

Гадяцьке аграрне училище – єдиний заклад, де зараз навчають бджільництву.

Тут навчаються 198 студентів.

Раніше Рубрика також повідомляла, що Проєкт USAID "Економічна підтримка України" закупив для потреб Державного навчального закладу ДНЗ "Гадяцьке Аграрне Училище", що у Полтавській області, обладнання для модернізації лабораторії з декількох дисциплін.

Нагадаємо, відтепер українські виробники меду  можуть постачати свою продукцію на ринок Китайської Народної Республіки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: