fbpx
Сьогодні
20:59 27 Тра 2024

рф визнала, що українська журналістка Вікторія Рощина була затримана і перебуває у полоні

Фото з соцмереж

росія вперше підтвердила, що утримує в полоні українську журналістку Вікторію Рощину, яка раніше працювала на hromadske. Вона зникла ще у серпні 2023 року.

Про це свідчить лист міністерства оборони рф, який отримав батько Вікторії Володимир Рощин, повідомив очільник Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, пише Рубрика.

«За наявними відомостями, Рощина Вікторія Володимирівна, 6.10.1996 року народження, затримана і наразі перебуває на території російської федерації», — йдеться у листі, підготовленому російською військовою поліцією.

Лист, датований 17 квітня, Володимир отримав приблизно 22 квітня. Він звертався до Міжнародного комітету Червоного Хреста, який підтвердив, що Вікторія перебуває в полоні, але доступу до неї наразі немає, зауважив Томіленко.

У Спілці додали, що раніше запити родичів журналістки до російських владних органів залишалися без відповідей.

«НСЖУ вимагає негайного і безумовного звільнення з полону Вікторії Рощиної та інших незаконно захоплених журналістів. Із закликом солідарності з полоненими українськими журналістами та вимогою негайного звільнення з неволі виступив і Конгрес Європейської федерації журналістів», — наголосив Томіленко. 

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин на тлі інформації про лист наголосив, що комітет продовжить працювати й тиснути на міжнародні організації, аби звільнити всіх медійників.

Вікторія Рощина поїхала виконувати професійний обов'язок на тимчасово окуповану територію і з нею зник зв'язок у серпні 2023 року.

Нагадаємо, що в березні 2022 року Рощину вже захоплювали російські окупанти та 10 днів утримували в Бердянську. Через 5 днів окупанти звільнили її з полону.

Раніше Рубрика повідомляла, що у російському полоні перебувають 32 представники українських медіа. За його словами, зараз ведуться переговори про їхнє якнайшвидше повернення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: