fbpx
Сьогодні
12:41 27 Тра 2024

Прем’єрка та міністр МЗС Італії виступають проти ударів по території рф західною зброєю

English version here

Фото: Pavel Golovkin

Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні виступила проти використання західної зброї, наданої Україні, для ударів по території росії. Також міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні відреагував на заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Про це пише агентство ANSA, передає Рубрика.

"Ми повинні бути дуже розсудливими. НАТО не повинно подавати сигнал про те, що воно поступається. Але було багато сумнівних заяв. Раджу більше розсудливості", — сказала Мелоні.

Перед цим генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що члени Альянсу мають скасувати обмеження, які забороняють Україні бити західною зброєю по військових об'єктах у росії.

"Настав час, щоб союзники подумали, чи варто їм скасувати деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони надали Україні", — заявив Столтенберг.

На його думку, це питання особливо важливе зараз, під час російського наступу на прикордоння Харківщини, оскільки неможливість використовувати західну зброю проти військових цілей на території росії ускладнює українцям захист.

Мелоні заявила, що "не знає, чому Столтенберг говорить щось подібне".

А заступник італійської прем'єрки Маттео Сальвіні відповів:

"Столтенберг повинен виправитися і перепросити або піти у відставку".

Він також додав:

"Ми повинні захищати атаковану Україну, і ми робимо це з першої хвилини, але ми ні проти кого не воюємо. Я не хочу залишати Третю світову війну на своїх дітей. НАТО не може змусити нас вбивати в росії, і ніхто не може змусити нас відправляти італійських солдатів гинути в Україну. Цей пан або просить вибачення, або виправляється, або йде у відставку".

Також міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні відреагував на заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

"Ми невіддільна частина НАТО, але кожне рішення має ухвалюватися колегіально", – зазначив Таяні.

Водночас італійський міністр сказав, що "вибір Києва – це вибір Києва".

Таяні наголосив, що італійська зброя, яку постачають Україні, має використовуватися лише всередині країни.

Нікола Фратоянні з "Лівого зеленого альянсу" взагалі заявив, що генсек НАТО використовує "безвідповідальні та небезпечні слова".

"Ми далекі від того, щоб бути точкою рівноваги, ми стоїмо перед черговим кроком у бік військової ескалації. Це справжнє безумство, яке ставить світ на межу атомної війни", – написав він у себе в соцмережах.

Удари по території рф

Як відомо, США з самого початку повномасштабного вторгнення забороняють Україні бити по території РФ американською зброєю.

Нещодавно Інститут вивчення війни (ISW) оприлюднили висновок про те, що якби не ця заборона, новий наступ рф на півночі Харківської області не був би таким успішним. На думку аналітиків, обмеження з боку США можливостей України завдавати ударів по військових об'єктах у росії створили у прикордонних районах рф укриття, звідки російська авіація може завдавати плануючих бомбових і ракетних ударів по українських позиціях і населених пунктах.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що можливість використання на території росії західної зброї – це не наступ, а захист українців.

Також Гельсінська комісія США заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. 

Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

Своєю чергою глава Пентагону заявив, що США очікує, що Україна використовуватиме надану зброю на своїй території.

Україна вже має дозвіл бити по росії наданою їй зброєю від Литви, Фінляндії, Чехії, Швеції та Великої Британії.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: