fbpx
Сьогодні
15:23 27 Тра 2024

НАТО обговорює закриття неба на заході України, проте рішення ще немає, - ЗМІ

English version here

фото з відкритих джерел

Деякі країни НАТО готові розширити підтримку Україні та почати діяти безпосередньо на українській території.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Bild.

Згідно з даними джерел Bild, за розширення допомоги виступають:

  • Естонія;
  • Велика Британія;
  • Польща;
  • Канада;
  • Литва;
  • Франція.

Проти виступають:

  • Сполучені Штати Америки (США),
  • Німеччина.

Наразі остаточних рішень немає, але питання порушується в кількох напрямках:

  • Навчання. Мова йде про навчання Сил оборони інструкторами Альянсу безпосередньо на території України. Як відзначив колишній голова оперативного штабу Міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге, розумніше й економічніше надіслати інструкторів на захід України, аніж змушувати сотні тисяч українців літати Європою.
  • Логістика. Низка країн НАТО, у тому ж числі Британія, Канада й Естонія розглядають можливість того, аби поставляти озброєння не до кордонів України, а ще ближче до фронту. Наразі розробляється концепція "передової логістики";
  • Протиповітряна оборона (ППО). Зокрема порушується питання посилення захисту заходу України зенітними комплексами НАТО. Ініціатором виступає Польща. Остаточного рішення також немає.
    Україна закликає Захід збивати російські ракети

Про те, аби Захід допоміг у збитті ворожих ракет Україна просила ще на початку повномасштабної війни, втім Альянс боїться ескалації війни.

Нещодавно президент Володимир Зеленський нагадав про те, що під час масованих обстрілів Польща регулярно підіймає літаки, втім вони не допомагають закрити небо.

"Чи можуть вони це зробити? Я впевнений, що так. Чи це атака країн НАТО, (їхня) причетність? Ні", – наголосив президент.

Як повідомлялось раніше, Сполучені Штати Америки заявили, що не збиватимуть іранські дрони в Україні, як робили це з союзниками під час нещодавньої масованої повітряної атаки Ірану на Ізраїль.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський після засідання Ставки верховного головнокомандувача 15 квітня заявив, що західні держави можуть так само допомогти Україні захиститись від російських атак, як і Ізраїлю – під час іранських ударів.

"Ізраїль не є членом НАТО, і не треба було нічого такого, як активація 5-ї статті. І ніхто не виявився втягнутим у війну. Вони просто допомогли захистити життя. "Шахеди" в небі України звучать так само як і в небі Близького Сходу. Балістика всюди б'є однаково, якщо її не збити.

Небо Європи могло б уже давно отримати саме такий захист, який потрібен, якби так само й Україна мала схожу повну підтримку партнерів у збитті дронів і ракет. Терор має програвати всюди й повністю, а не десь більше, а десь менше", –зазначив Президент.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: