fbpx
Сьогодні
11:24 27 Тра 2024

Можливі "брудні" дощі: Україну накриє пил з пустель Середньої Азії

Фото: Telegram / UA_METEO_CHAT

Метеорологи очікують протягом 27 та 28 травня надходження пилу з пустельних районів Середньої Азії на територію України.

Про це повідомив кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич в матеріалі для Meteoprog, передає Рубрика.

За його прогнозами, через надходження пилу можливе помутніння неба, незначне погіршення дальності видимості та ймовірність слабковиражених "брудних" дощів.

Фото: Ігор Кібальчич / Meteoprog

Через відсутність опадів у більшості областей збережеться надзвичайний рівень пожежної небезпеки — це означає високу ймовірність виникнення та швидкого розповсюдження лісових пожеж.

Погода на тиждень

  • У понеділок, 27 травня, у південних областях та у Криму (вдень також місцями у західній частині та на крайній півночі) очікуються невеликі короткочасні дощі, в окремих районах із грозами. Температура повітря вночі становитиме від +11 до +16 °C, удень — від +24 до +29 °C, на півдні — від +20 до +25 °C.
  • У вівторок, 28 травня, у південних областях та у Криму (вдень також місцями у західній частині) утримається нестійка погода з дощами та грозами. На решті території України переважно без опадів. Температура повітря вночі становитиме від +12 до +17 °C, удень — від +25 до +30 °C, у південно-західних областях — від +20 до +25 °C.
  • У середу, 29 травня, вночі у південній частині та на Прикарпатті (вдень у центральних, західних та місцями східних областях) очікуються дощі, часом з грозами. Температура повітря вночі становитиме від +12 до +17 °C, вдень у центральних та південно-західних областях — від +19 до +24 °С, на решті території — від +25 до +30 °C.
  • У четвер, 30 травня, на правобережжі України очікується нестійка погода з короткочасними дощами та грозами, місцями можливі зливи та град, а також шквалисте посилення вітру. Температура повітря вночі — від +11 до +16 °C, вдень — від +19 до +24 °C, на лівобережжі — від +25 до +30 °C.
  • У п'ятницю, 31 травня, вночі без істотних опадів, вдень (за винятком центральних та південних областей) пройдуть короткочасні дощі з грозами, місцями можливі град та шквали. Температура повітря вночі становитиме від +12 до +17 °C, вдень — від +23 до +28 °C.
  • У суботу, 1 червня, вночі пройдуть місцями невеликі дощі з грозами, вдень у більшості регіонів країни (за винятком південних та центральних областей) очікуються грозові дощі. Температура повітря вночі — від +12 до +17 °C, вдень — від +24 до +29 °C.
    У неділю, 2 червня, вночі без істотних опадів, вдень на більшій частині території України очікуються грозові дощі, місцями з градом та шквалами. Температура повітря вночі буде від +13 до +18 °C, вдень — від +26 до +31 °C, у західних областях — від +22 до +27 °C.

Народні прикмети та вірування

27 травня відзначається День екстреної медичної допомоги, Міжнародний день маркетингу та День захисту від Сонця. Віряни вшановують пам'ять священномученика Ферапонта.

Народні прикмети

  • Якщо вранці задушливе повітря, то буде негода.
  • Яка погода цього дня, такою буде осінь.
  • Туман вказує, що буде багато грибів.
  • Ясна погода, але на землі повзають черв'яки – до грози.
  • Ліс шумить без вітру – чекайте на дощ найближчим часом.

Як повідомлялось раніше, 24 квітня "брудні" дощі, що утворилися завдяки піску із Сахари, який раніше винесло на Балканський півострів, пройшли в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Нагадаємо, що 1 квітня попереджали про те, що пил із Сахари вже поширився на більшу частину України, він може бути шкідливим для людей із вразливим імунітетом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: