fbpx
Сьогодні
18:23 26 Тра 2024

Польща та країни Балтії можуть ввести війська в Україну у разі успіху рф, - ЗМІ

English version here

Військові Естонії. Фото: Збройні сили Естонії

Країни Балтії та Польща не виключають введення своїх військ в Україну, якщо російська федерація здобуде успіх на полі бою.

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel, передає Рубрика.

Як розповідає Spiegel, в кулуарах конференції Леннарта Мері з питань зовнішньої політики та політики безпеки, що проходила в столиці Естонії минулого тижня, парламентарі країн Балтії попередили представників німецького уряду про наслідки політики Берліна щодо війни в Україні.

Зокрема, йдеться про відмову надавати українській армії далекобійну зброю та заборону ЗСУ завдавати удари по території рф західним озброєнням.

"Їхній аргумент такий: якщо росіянам вдасться здійснити стратегічний прорив на сході України через те, що Захід лише наполовину допомагає Києву, ситуація може різко загостритися. У такому випадку країни Балтії та Польща не чекатимуть на розгортання російських військ на своїх кордонах, попереджали балтійські політики – вони самі відправлять війська в Україну. І що це означатиме, було зрозуміло: НАТО стане стороною війни", – йдеться в публікації Spiegel.

Як пояснює Spiegel, це саме той сценарій, якого бояться канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент США Джо Байден.

"Ті, хто хоче обмежити війну через надмірну стриманість, насправді, ризикують вивести її з-під контролю", – резюмує Spiegel.

Нагадаємо, радник президента Естонії з питань національної безпеки Мадіс Ролл заявив, що естонський уряд розглядає можливість відправки військ на захід України, щоб взяти на себе тилові функції ЗСУ.

А прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас наголосила, що країни-члени НАТО не повинні боятися відправлення військ в Україну. Це не втягне Альянс у війну проти російської федерації.

Ініціатива Макрона щодо відправки військ в Україну

Раніше французький лідер Еммануель Макрон заявив про можливість введення війська на територію України. Це викликало дискусію серед союзників України.

Пізніше Франція пояснила, що не йдеться про безпосередню відправку військ для участі в бойових діях. Деякі країни НАТО заявили, що готові розглянути таку можливість. Серед них Литва, Латвія, Естонія та Канада.

Попри це, низка інших країн-членів НАТО вже виступили із заявами, що не розглядають відправлення своїх військ в Україну. Про це сказали у Білому домі США, Німеччині, Великій Британії, Канаді, Іспанії, Чехії, Польщі тощо.

Нещодавно, 2 травня Макрон знову заявив, що не виключає відправлення військ в Україну, оскільки його головна стратегічна мета: росія не може перемогти.

Варто додати, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс зауважив, що західні країни можуть відправити своїх військових інструкторів до України для навчання. Це може бути першим кроком в ініціативі Макрона.

До слова, з ідеєю розгортання натівських інструкторів в Україні виступав і Зеленський. Він пояснював, що це могло б прискорити підготовку українських військових, оскільки їх не довелося б відправляти в Польщу, Німеччину чи Британію.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: