fbpx
Сьогодні
22:57 26 Тра 2024

У Литві відбувся другий тур виборів президента: що відомо

Фото: LRT

У неділю, 26 травня, в Литві пройшов другий тур президентських виборів. За посаду боролися чинний президент Гітанас Науседа та чинна прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Центрвиборчком Литви.

Наразі голосування в Литві завершилося та триває підрахунок голосів. Центрвиборчком отримав дані з 76% виборчих дільниць у 58 з 60 муніципалітетів.

Так, згідно з попередніми результатами голосування, на виборах зі значним відривом перемагає чинний президент Науседа. Його підтримали 78,87% виборців.

Прем'єр-міністр Шимоніте, як йдеться на сайті Центрвиборчкому, отримала підтримку 19.59% виборців. Підрахунок голосів триває і підсумкові результати голосування можуть відрізнятися від нинішніх.

Це стане вже другим президентським терміном для Науседи. Він очолив Литву після виборів 2019 року. Тоді він здобув підтримку 65,68 % і також обійшов у другому турі Шимоніте.

У березні 2021 року Науседа вперше приїхав в Київ з офіційним візитом та виступив у Верховній раді з заявою на підтримку України.

Вибори президента Литви

Нагадаємо, перший тур президентських виборів у Литві відбувся 12 травня.

Тоді на пост глави держави претендували 8 кандидатів. Участь в першому турі президентських виборів в Литві брали Дайнюс Жалімас,(Партія свободи), Гедрімас Єглінскас (Демократичний союз "Vardan Lietuvos"), Андрюс Мазуроніс (Лейбористська партія), а також Ігнас Вегеле, Ремігіюс Жемаітайтіс та Едуардас Вайткус.

Науседа, який балотується на переобрання як незалежний кандидат, посів перше місце в першому турі 12 травня, набравши майже 44% голосів.

Шимоніте, кандидатка від керівної консервативної партії "Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи", посіла друге місце з 20% голосів.

Явка на недільних президентських виборах 12 травня і референдумі про громадянство, що проходив у той же день, склала 59,4% виборців. Це найвищий показник для Литви з 1997 року.

А 26 травня у Литві розпочалося голосування у другому турі президентських виборів: за посаду змагаються чинний президент Гітанас Науседа та прем'єрка Інгріда Шимоніте.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: