fbpx
Сьогодні
22:23 26 Тра 2024

Данія запропонувала план для інтеграції України в європейську оборонку

Троельс Лунд Поульсен, міністр оборони Данії. Фото: ЗМІ Данії

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен ініціював спільне звернення до ЄС разом з колегами з Швеції, Фінляндії, Нідерландів, Естонії, Литви, Латвії та Польщі щодо інтеграції України в європейський оборонно промисловий комплекс.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на прес-службу Міністерства оборони Данії.

У спільному листі до Європейської комісії, Спільної зовнішньополітичної служби ЄС, Європейського оборонного агентства та інших європейських країн міністри оборони запропонували чотири напрямки співпраці ЄС з оборонною промисловістю України.

"Разом із сімома іншими міністрами оборони ми плануємо якомога швидше підготувати план дій ЄС щодо інтеграції України в європейську оборонну промисловість. Серед іншого, він має забезпечити доступ України до програм ЄС з оборонної промисловості та оборонних інновацій. Посилена українська оборонна промисловість має важливе значення для України – і для нашої безпеки постачання в Європі", – заявив міністр оборони Данії.

Також у листі наголошується на необхідності розбудови потужностей з технічного обслуговування на місцевому рівні в Україні через промислове партнерство та цілеспрямвані зусилля.

Як нагадав Поульсен,Данія була першою країною ЄС, яка оголосила, що буде інвестувати напряму в український ОПК.

"Це беззастережно зміцнить Україну, якщо більше країн ЄС підтримають данські інвестиції та наслідуватимуть наш приклад", – заявив Поулсен.

Нагадаємо, на початку травня український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав ЄС до спільного з Україною оборонно-промислового комплексу. Як пояснював міністр, це допоможе уникнути проблем, які виникають через використання різних видів зброї та боєприпасів.

А в середині травня ЗМІ дізналися, що Євросоюз розробив власну угоду про гарантії безпеки для України, яка, серед іншого, передбачає співпрацю в оборонній промисловості.

Нагадаємо, на початку березня Європейська комісія представила першу в історії Європейську оборонно-промислову стратегію на рівні Євросоюзу, яка передбачає тісне залучення України.

Окрім того, тоді ж Європейська комісія запропонує Євросоюзу способи стимулювати свою оборонну промисловість, щоб вона могла перейти в "режим військової економіки" у відповідь на вторгнення росії в Україну.

Що відомо про нарощування виробництва озброєння в Україні

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, у наступному році в Україні планують суттєво наростити виробництво різного виду озброєнь: пріоритетом будуть ракети та боєприпаси для засобів протиповітряної оборони.

Наразі для роботи в оборонному комплексі України залучено близько 300 тисяч осіб.

В Україні у 2024 році планують виготовити 1 мільйон FPV дронів, понад 10 тисяч ударних дронів середньої дальності польоту та понад тисячу дронів із дальністю від 1 000 км.

Варто додати, що Україна та Бельгія планують створити спільне виробництво озброєння.

Окрім того, німецький виробник зброї Rheinmetall планує створити в Україні щонайменше чотири заводи, про що повідомив керівник Rheinmetall під час презентації результатів роботи компанії за 2023 рік.

Ще раніше повідомляли, що ДК "Укроборонпром" разом з польською компанією Polska Grupa Zbrojeniowa будуть разом виробляти танкові снаряди калібру 125 мм. Відповідну домовленість Україна та Польща підписали 5 квітня цього року.

До того ж Україна разом з однією з країн НАТО почала виробляти 122-мм артилерійські снаряди. Першу партію боєприпасів вже відправили на фронт.

Також АТ "Українська оборонна промисловість" підписало меморандум про співпрацю з провідною німецькою компанією Dynamit Nobel Defence.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: