fbpx
Сьогодні
09:17 25 Тра 2024

Підозрюють командирів 125 бригади: ДБР розслідує недбале ставлення до служби, що призвело до прориву росіян на Харківщині

Фото: Sputnik

Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження щодо командування 125 окремої бригади територіальної оборони, яке підозрюють у недбалому ставленні до служби, що призвело до втрати позицій під час російського травневого наступу на Харківську область.

Про це мова йде в ухвалі суду.

Слідчі з'ясували, що 10 травня біля Стрілечої, Красного, Борисівки, Пильного, Гатища та інших населених пунктів Харківської області підрозділи 125 бригади залишили бойові позиції під час російських штурмових дій.

У ДБР кажуть, що командування 125 бригади та підпорядкованих їй підрозділів, зокрема:

  • 415 окремого стрілецького батальйону,
  • 23 механізованої бригади,
  • 172 окремого стрілецького батальйону,

не організувало належним чином оборону позицій на кордоні з рф, що призвело до втрати позицій, військової техніки та особового складу.

В ухвалах суду зазначають, що провадження розпочали за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 4 ст. 425 та ст. 429. Під час досудового розслідування виникла потреба в додатковій інформації, яка перебуває у володінні деяких фігурантів справи.

Зокрема, для проведення експертизи потрібні рішення про:

  • виконання бойових розпоряджень на ділянках фронту в Харківській області,
  • правдиві дані про укомплектованість військових частин особовим складом, озброєнням та військовою технікою станом на 10 травня,
  • документи щодо стану фортифікацій й інженерного обладнання на кордоні з рф.

Встановлено, що оригінали вищевказаних документів містять гриф "Таємно" та"Для службового користування", а тому суд ухвалив надати ДБР тимчасовий доступ до цих документів.

Ситуація у Харківській області

За даними Міноборони, 10 травня окупанти посилили обстріли на північному напрямку Харківської області. Близько 5-ї ранку відбулася спроба прориву противником лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко повідомив, що росія зібрала на кордоні з Харківською областю України близько 50 тисяч солдатів, зокрема у новому наступі на північ регіону беруть участь понад 30 тисяч окупантів.

15 травня стало відомо, що українським захисникам та захисницям на Харківському напрямку в районах Лук'янців та Вовчанська довелося відійти з позицій на інші задля збереження життя військовослужбовців та уникнення втрат.

В ISW вважають, що росіяни наразі надають пріоритет захопленню Вовчанська, оскільки це, ймовірно, одна з тактичних цілей першої фази наступальних операцій на півночі Харківської області, що залишилися.

24 травня президент Зеленський повідомив, що Силам оборони України вдалося взяти під бойовий контроль територію прикордоння, куди зайшли російські окупанти. Мова йде про Харківську область.

У Генштабі додали, що українські оборонці на Харківському напрямку штурмовими діями відтісняють ворога від переднього краю оборони, на окремих ділянках мають успіх.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: