fbpx
Сьогодні
22:48 25 Тра 2024

Одна з федеральних земель Німеччини запроваджує вивчення української мови у школах

English version here

Гессен стане першою федеральною землею Німеччини, яка запропонує українську мову як іноземну у школах. Такий крок має на меті полегшити навчання молодим українцям, які знайшли захист у Німеччині, рятуючись від російської загарбницької війни. І, можливо, навіть допомогти країні в боротьбі з нестачею вчителів.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Hessenschau.

У чому проблема?

За даними міністерства культури Гессена, наразі тут проживає близько 20 тисяч учнів та понад 300 вчителів, які втекли з України. Крім німецької та англійської у школах доступна лише російська як друга іноземна. Але для більшості українських біженців вона може бути неприйнятна як "мова ворога".

Яке рішення?

Українським біженцям складно навчатися у німецьких школах, що стосується й вимоги вивчати іншу іноземну мову на додаток до німецької та англійської. Гессен буде першою федеральною землею, де у школах запровадять українську мову як другу іноземну.

Німецьке законодавство вимагає, щоб учні, які відвідують гімназію, вивчали другу іноземну мову для складання випускного іспиту Abitur. Однак для українських учнів це складно, через що деякі залишають гімназію та вступають до середньої школи, де немає вимоги другої іноземної. В інших федеральних землях пропонуються лише індивідуальні мовні курси з української у школах.

За словами міністра культури Гессену Арміна Шварца, запровадження української мови у німецьких школах є "чітким знаком солідарності" з Україною. Водночас міністр закордонних справ Манфред Пенц зазначив, що це є внеском у збереження української ідентичності та культури.

"Тому, що ми не хочемо викорчовувати українських біженців, ми не хочемо відрізати їх від їхньої батьківщини, а навпаки, будуємо міст для їхнього повернення в Україну", – підкреслив Пенц.

Як це працює?

Спочатку планується запустити пілотний проєкт: перші школи, де навчається багато українських школярів, мають розпочати тестову фазу вже наступного навчального року. Подібний пілотний проєкт зараз реалізується щодо турецької мови.

«Ми з самого початку знали, що боротьба за свободу в Україні буде довгою», – сказав міністр у федеральних і європейських справах Манфред Пенц. Тому, за його словами, логічно запропонувати українським учням можливість вивчати у школі, окрім німецької, рідну мову. Крім такого знаку солідарності, це ще й «внесок у збереження ідентичності та культури України», додав міністр.

Для багатьох українських молодих людей втеча до Німеччини часто означає відмову від попереднього освітнього шляху, зазначають у Мінкульті. Вони часто не володіють другою іноземною мовою, необхідною для отримання кваліфікації середньої школи. У міністерстві очікують, що запровадження української мови як другої іноземної дасть змогу отримати освітні траєкторії з вищою кваліфікацією. Окрім того, проєкт дозволить залучити до шкіл українських вчителів, які проживають у Німеччині.

«Ми хотіли б запропонувати багатьом молодим людям і вчителям з України більші освітні та кар'єрні перспективи на основі їхніх індивідуальних талантів, у тому числі для відбудови власної країни, а також надіслати чіткий сигнал солідарності у важкі часи», – підкреслив міністр культури Армін Шварц і додав: «Ми не повинні втомлюватися підтримувати Україну»

Посол України в Німеччині Олексій Макеєв задоволений ініціативою.

«Ми сприймаємо це як визнання української як важливої ​​європейської мови», – цитує ЗМІ дипломата.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: