fbpx
Сьогодні
10:28 25 Тра 2024

Країни Балтійського регіону для захисту своїх кордонів планують використовувати "стіну дронів"

English version here

Фото: RFE

Про створення "стіни дронів" для захисту своїх зовнішніх кордонів за допомогою безпілотних літальних апаратів домовилися країни Балтійського регіону: від Польщі до Норвегії.

Про це розповіла міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте, пише LRT.

Очільниця литовського міністерства зробила цю заяву після зустрічі напередодні в Латвії зі своїми колегами з двох інших країн Балтії, Польщі, Фінляндії та Норвегії.

"Це абсолютно нова річ – стіна дронів, що простягається від Норвегії до Польщі – і її мета полягає в тому, щоб використовувати дрони та інші технології для захисту наших кордонів […] від провокацій з боку недружніх країн і для запобігання контрабанді", наголосила Білотайте.

Для створення такої "стіни дронів" країни використовуватимуть:

  • безпілотні літальні апарати для моніторингу прикордонних територій,
  • системи протидії безпілотникам, щоб зупинити безпілотники з ворожих країн, які використовуються для контрабанди та провокацій.

За словами Білотайте, Литва вже розробила плани щодо посилення захисту свого кордону за допомогою безпілотників.

Як підкреслила очільниця литовського відомства, Державна прикордонна служба Литви нещодавно створила підрозділ БпЛА та знаходиться в процесі придбання додаткових безпілотників й систем протидії безпілотникам.

Тепер країни оцінять, яке "домашнє завдання" їм потрібно виконати, а потім за допомогою експертів національні органи влади складуть план реалізації "стіни дронів".

Литовська міністерка не змогла сказати, коли ідея буде реалізована, але зазначила, що "стіна дронів" може бути створена коштом Європейського Союзу.

Міністри також домовилися організувати спільні навчання з евакуації в країнах-учасницях, повідомила Білотайте.

"Ми домовилися провести регіональні навчання, щоб забезпечити евакуацію населення, подивитися, як наші інституції готові працювати, взаємодіяти один з одним, які наші можливості для розміщення людей, які можливості інших країн, чи готові вони прийняти певну кількість наших людей", підкреслила міністерка внутрішніх справ.

"У нас є ще багато питань, нам потрібно подивитися на всі ці алгоритми. Навчання були б дуже цінними, оскільки ми б подивилися на речі, оцінили їх і посилили б нашу готовність", – додала вона.

Що передувало

Нагадаємо, що нещодавно влада росії вирішила в односторонньому порядку змінити морські кордони з Литвою та Фінляндією у Балтійському морі, розширивши свої внутрішні морські води.

Після розголосу проєкт зник із сайту.

23 травня Естонія заявила, що російські прикордонники познімали буї, встановлені на естонській половині річки Нарва.

Головний дипломат ЄС заявив, що Євросоюз очікує від росії пояснень щодо цих дій та вимагає негайно повернути буї на місце.

Згідно з даними естонської Прикордонної служби, російські прикордонники прибрали понад 20 буїв, встановлених для позначення територіальних вод на річці Нарва. Буї допомагають уникнути випадкового потрапляння суден у внутрішні води рф.

Боррель підкреслив, що 23 травня російські прикордонники в односторонньому порядку прибрали світлові буї, встановлені Естонією на річці Нарва для демаркації кордону з росією.

Європейський Союз, зазначив Боррель, від самого початку уважно стежить за ситуацією у співпраці та солідарності з Естонією та іншими державами-членами.

"Цей прикордонний інцидент є частиною ширшої схеми провокаційної поведінки та гібридних дій Росії, в тому числі на її морських і сухопутних кордонах в регіоні Балтійського моря. Такі дії є неприйнятними. Європейський Союз очікує від Росії пояснень щодо зняття буїв та їх негайного повернення", – заявив Боррель.

Низка держав ЄС також опублікували окремі заяви, в яких висловили підтримку Естонії та засудили провокативні дії росії.

Прем'єр Фінляндії Петтері Орпо припустив, що росія випробовує НАТО своїми діями.

"Можливо, вони нас випробовують, але ми цього ще не знаємо", – сказав Орпо, додавши, що росія залишатиметься "найбільш значущою прямою загрозою європейській безпеці".

За його словами, між усіма цими питаннями у Фінляндії, Литві та Естонії існує часовий зв'язок, але "зараз настав час заспокоїтися та дуже уважно подивитися на те, що насправді відбувається".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: