fbpx
Сьогодні
09:35 25 Тра 2024

Генсек НАТО закликав союзників Альянсу дозволити Україні бити по російській території

English version here

Фото: Europa Press

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг закликав союзників НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів на території російської федерації.

Про це заявив очільник військового блоку в інтерв'ю виданню The Economist.

"Настав час для союзників розглянути питання про те, чи не варто їм зняти деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони надали Україні.

Особливо зараз, коли значна частина бойових дій відбувається в Харкові, недалеко від кордону, відмова Україні в можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на російській території дуже ускладнює її самозахист", наголосив Генсек.

Столтенберг зазначив, що російсько-окупаційні війська продовжуватимуть тиснути й завойовувати незначні позиції та готові заплатити дуже високу ціну за ці незначні здобутки.

Столтенберг також дорікнув європейським союзникам, які пообіцяли один мільйон артилерійських снарядів.

"Ми не бачили нічого близького до цього", зауважив очільник Альянсу.

До того ж Столтенберг визнав ризик ескалації.

Як вважає він, завдання полягає в тому, щоб "не допустити перетворення цієї війни на повноцінну війну між Росією і НАТО в Європі". Але він підкреслив різницю між постачанням зброї, навчанням і військовими діями.

"Ми проводимо навчання, ми надаємо зброю, боєприпаси Україні, але ми не будемо брати безпосередньої участі з території НАТО в бойових діях над Україною або в Україні. Це зовсім інша річ", підкреслив Генсек.

Очільник НАТО також прокоментував пропозицію розмістити війська в Україні, якщо її уряд звернеться з відповідним проханням, ідею, яку відстоює президент Франції Еммануель Макрон.

"Це не є планом… Ми не маємо жодного наміру відправляти наземні війська НАТО в Україну, тому що наша мета… була подвійною: підтримати Україну, як ми це робимо, але також гарантувати, що це не переросте в повномасштабний конфлікт", резюмував Столтенберг.

Удари по території рф

Як відомо, США з самого початку повномасштабного вторгнення забороняють Україні бити по території РФ американською зброєю.

Нещодавно Інститут вивчення війни (ISW) оприлюднили висновок про те, що якби не ця заборона, новий наступ рф на півночі Харківської області не був би таким успішним. На думку аналітиків, обмеження з боку США можливостей України завдавати ударів по військових об'єктах у росії створили у прикордонних районах рф укриття, звідки російська авіація може завдавати плануючих бомбових і ракетних ударів по українських позиціях і населених пунктах.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що можливість використання на території росії західної зброї – це не наступ, а захист українців.

Також Гельсінська комісія США заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. 

Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

Своєю чергою глава Пентагону заявив, що США очікує, що Україна використовуватиме надану зброю на своїй території.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: