fbpx
Сьогодні
16:24 25 Тра 2024

Для компенсації дефіциту Україна домовляється про збільшення імпорту електроенергії з Євросоюзу

Україна веде переговори про максимізацію обсягів можливого імпорту електроенергії з країн ЄС для компенсації знищених внаслідок російських атак генерувальних потужностей.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на слова міністра енергетики України Германа Галущенко.

Як зазначають, російські атаки завдали збитків енергосектору на суму понад 1 мільярд доларів, що призвело до втрати 8 000 МВт-год генерувальних потужностей енергосистеми.

На цей час Україна може імпортувати з країн ЄС не більше 1 700 МВт-год електроенергії одночасно.

"Ми ведемо переговори. Наше завдання – максимізувати цю цифру. Технічно ми можемо отримувати (імпортувати) понад 2 000 МВт-год, навіть 2 400 МВт-год. Я впевнений, що рішення буде прийнято", – заявив у парламенті міністр енергетики Герман Галущенко.

Голова правління НЕК "Укренерго"Володимир Кудрицький сказав, що 1 700 МВт-год – це "поки що стеля".

"Все залежатиме від того, наскільки швидко наші європейські колеги – оператори енергосистем сусідніх країн – зможуть реалізувати проєкти з розширення пропускної спроможності своїх мереж", – сказав він.

З його слів, європейським мережевим компаніям потрібен час і гроші, щоб:

  • посилити деякі підстанції,
  • встановити додаткові трансформатори,
  • побудувати нові лінії електропередач.

"Ми думаємо, що 3500-4000 МВт-год потужності міждержавних з'єднань – це те, що ми можемо мати в горизонті п'яти років", наголосив Кудрицький.

Ситуація з постачанням електроенергії в Україні

Відключення електроенергії здійснюються внаслідок агресивних атак росії на енергетичну інфраструктуру України протягом останніх місяців.

Внаслідок цих атак ворог завдав значної шкоди українській теплоенергетиці, пошкоджено низку теплових електростанцій та теплоелектроцентралей.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав громадян України ощадливо використовувати електроенергію. Він зазначив, що це має стати новою звичкою та новою нормою для всіх.

Зазначимо, що побутова енергоефективність означає, що людина використовує менше енергії для потреб, але не обмежує їх.

Крім того, Міністерству енергетики та «Укренерго» надано доручення розробити проєкт відповідної урядової постанови щодо справедливих графіків вимкнень споживачів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: