fbpx
Сьогодні
14:22 25 Тра 2024

Миколаїв готується до будівництва нового водогону: у чому рішення

Фото: З відкритих джерел

Миколаїв готується до будівництва нового водогону, який має забезпечити мешканців міста питною водою.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської міськради з посиланням на мера Олександра Сєнкевича в ефірі телеканалу "МАРТ", інформує Рубрика.

У чому проблема?

У середині квітня 2022 року російські ракети поцілили у водогін, який постачав воду до одного з найбільших південних обласних центрів України — Миколаєва.

Якщо раніше до кранів миколаївців надходила одразу питна вода з Каховського водосховища, то весною 2023 року люди залишилися взагалі без жодної. З часом вдалося відновити постачання технічної води, втім зовсім непридатної для вживання в їжу навіть після численних кип'ятінь. 

Сєнкевич зазначив, що місту жодних коштів на цей проєкт відновлення водопостачання виділено не було. А ті 56 млн грн, які виділяли відразу після підриву водогону у 2022 році, передбачались на модернізацію очисних споруд під ту воду, яку Миколаїв отримував з іншого джерела.

"За гроші, які виділив Кабмін на Миколаївську ОВА, повинні реконструюватися головні трубопроводи, що почали протікати після використання солоної води.

І саме цей проєкт стосується відновлення водопостачання, тобто підведення до наших очисних споруд води з іншого джерела водозабору", – пояснив мер.

Яке рішення?

Як повідомляли, Кабмін прийняв рішення про початок проєктування та будівництво нового водогону для забезпечення міста питною водою.

Своєю чергою, депутати міської ради під час позачергової сесії ухвалили низку рішень, які сприятимуть розв'язанню питання щодо будівництва водогону до Миколаєва з Нової Одеси.

Як це працює?

"Ми проводили вже зустрічі з міністрами й з нашими колегами з Європейського інвестиційного банку. Адже частину грошей державі доведеться брати в кредит.

Головна ідея в тому, щоб ми будували цей водопровід за принципом "проєктуй-будуй", тобто, щоб ці процеси проходили паралельно. Такий досвід вже є, і я сподіваюсь, що протягом місяця пройдуть закупівлі й розпочнеться робота", – розповів Сєнкевич.

Як пояснив очільник міста, на цей час цей проєкт перебуває в зародковому стані, тому що потребує великої суми.

Є питання у тому, як визначити процедуру закупівлі, якщо вона проводитиметься не тільки за державні, а й за кошти світових банків.

Щодо нового джерела водопостачання на річці Південний Буг очільник Миколаєва зазначив, що французькі спеціалісти з компанії "Іджис" рік вели дослідження за різних умов, у різну погоду і врешті визначили саме цей варіант як найкращий – за принципом: найчистіша вода за найменші гроші.

Варто додати, що нещодавно Миколаївводоканал отримав 10 нових аварійно-ремонтних машин, які придбали за кошти Світового банку та за сприяння Міністерства інфраструктури України.

Окрім того, Рубрика писала як очищають воду з лиману задля порятунку Миколаєва. У мережі з'явився короткометражний документальний фільм про роботу міського комунального підприємства "Миколаївводоканал". Воно є першим підприємством в сучасному світі, яке вимушено подає в будинки морську "солону" воду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: