fbpx
Сьогодні
Відео, фото 12:59 24 Тра 2024

В Україну з офіційним візитом приїхала маршалок Сенату Польщі: виступила у Верховній Раді

English version here

Фото: Фейсбук / Олена Кондратюк

Маршалок Сенату Республіки Польща Малгожата Кідава-Блонська з офіційним візитом  прибула в Україну. Вона взяла участь у засіданні Верховної Ради України та проведе зустріч з її спікером.

Про це заявила заступниця голови Верховної ради Олена Кондратюк, повідомляє Рубрика з посиланням на її допис у Facebook.

Фото: Фейсбук / Олена Кондратюк

"Зустріла пані спікерку на Київському вокзалі. Це важливий візит для розвитку міжпарламентської співпраці та зміцнення українсько-польських стосунків", – заявила вона.

Кондратюк також є співголовою українсько-польської парламентської асамблеї. Вона подякувала Сенату Польщі за співпрацю та ухвалення важливих резолюцій на підтримку України.

Згодом маршалок Сенату Польщі Малгожата Кідава-Блонська взяла участь засіданні Верховної Ради України.

За словами Геращенко, під час свого виступу Кідава-Блонська заявила, що:

"Нема вільної України без незалежної Польщі і немає вільної Польщі без незалежної України".

Також спікерка закликала разом працювати, аби долати приклади недовіри.

"Наше спільне майбутнє в ЄС і НАТО. Україна має право бути і повинна бути в Євросоюзі і Альянсі", – додала маршалок, пише Ірина Геращенко.

"Я тут сьогодні перед вами, щоб сказати про те, що нас об'єднує, – про польсько-українську дружбу. Ми віримо в неї, і ми її практикуємо. Але ми також добре знаємо, що нічого не дано назавжди. Ми повинні захищати нашу дружбу від недовіри, особливо зараз, коли цю недовіру намагається вселити нам наш спільний ворог Росія", – сказала маршалок польського Сенату.

За її словами, Путін, як і всі російські царі до нього, чудово знає, що Україна і Польща непереможні, коли діють спільно, а "як тільки нашому спільному ворогу вдається посіяти в нас недовіру, Польща і Україна стикаються зі смертельними випробуваннями".

Кідава-Блонська зазначила, що польсько-українські відносини – це "виклик сьогодення".

"Це робота, яку виконують наші політики та дипломати, історики та підприємці. Але польсько-українська дружба – це також завдання для наших шкіл і університетів, для вчителів нашої молоді, а також для наших церков", – наголосила маршалок польського Сенату.

Вона також акцентувала, що у новому небезпечному світі і Польща, і Україна не можуть вижити поодинці.

Зауважимо, що Малгожата Кідава-Блонська в 2021 році претендувала на участь у президентських виборах від партії Дональда Туска. Новим маршалком Сенату Польщі її обрали в листопаді 2023 року.

Допомога Україні від Польщі

Польща з самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року стала одним із найактивніших та найвідданіших союзників України. Польща надає Україні допомогу в різних сферах, зокрема Варшава передала Україні значну кількість зброї та боєприпасів, включаючи танки, бронетехніку, артилерію, ракети, стрілецьку зброю та бойові дрони.

Польща також надає Україні розвіддальні дані та допомогу в навчанні військових.

Крім того, Польща стала одним з основних маршрутів постачання зброї та гуманітарної допомоги в Україну.

Нагадаємо, що під час головування в Раді Європейського Союзу у першій половині 2025 року Польща має зосередитися на питаннях поглиблення контактів Євросоюзу зі Сполученими Штатами Америки, євроінтеграції України й Молдови та відбудові нашої країни.

Окрім того, президент Польщі висловив упевненість, що завдяки, зокрема зусиллям і допомозі його країни, Україна зможе захистити суверенітет і незалежність і в майбутньому буде надійним партнером Польщі.

Також польський уряд створить Раду з питань співпраці з Україною, до якої увійдуть представники науки, бізнесу, влади та місцевого самоврядування.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: