fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 10:18 24 Тра 2024

Трансформація радянських шкіл в Україні: як працюватиме це рішення?

English version here

Big City Lab, Артем Галкін

22 травня 2024 року відбулась презентація концепцій трансформацій типових радянських шкіл. Проєкт розпочали ще рік тому — про це повідомляє "Рубрика".

У чому проблема?

За час повномасштабного вторгнення в Україні було пошкоджено понад 3000 шкіл. Під час їх відбудови постало питання, що, власне, включати у відбудову, і чи має вона обмежитись лише заміною вікон та лагодженням даху. Виявилося, що більшість українських шкіл будували за типовим радянським зразком: бездушні будівлі з усіма традиціями тоталітаризму, що не відповідає запитам сучасної освіти.

Big City Lab, Артем Галкін

Яке рішення?

"Ми не знищуємо радянський спадок, ми його трансформуємо і надаємо нове значення", — каже Гілма Теодоре Гіліте, засновниця ініціативи Rebuild the Wonderful та співзасновниця DO ARCHITECTS з Литви.

Своєю чергою міністр освіти і науки України Оксен Лісовий додає: "Ми хочемо збудувати модерну країну і ми починаємо будівництво модерної країни з модерного простору".

Фахівці вважають, що для того, щоб трансформувати пошкоджені через війну школи, достатньо пʼяти принципів: безбарʼєрність, безпечні укриття, створення простору для спілкування дітей, сучасний дизайн та енергоефективність.

Big City Lab, Артем Галкін

Як це працює?

Для реалізації задуманого команда українського урбан-бюро Big City Lab та українські фахівці обʼєдналися з литовською архітектурною громадською організацією Rebuild the Wonderful, що вже має досвід трансформації старих радянських шкіл у своїх країнах.

"Ми не говоримо про підтримку однієї школи, ми говоримо про платформу, через яку буде відбуватися трансформація всіх шкіл", — розповів на презентації проєкту Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК.

Зараз в Україні є близько 12 000 шкіл: руйнувати їх та будувати нові з нуля буде майже на 30% дорожче, аніж трансформувати. Якщо звичайна реконструкція (повернення "до того, що було") коштує 700-800 доларів за метр квадратний, нове будівництво — 1500-1800 доларів за метр квадратний, то трансформація коштуватиме 1000 доларів за метр квадратний.

"Відбудова зруйнованих шкіл не може спиратися на розробки пів сторічної давнини. Це мають бути сучасні, зручні, екологічні, безпечні заклади, що стануть точкою тяжіння для кожного школяра. Сподіваюся, що розвиток міської шкільної інфраструктури стане нашим важливим внеском у покращення добробуту громадян", — зазначила Тетяна Петрук, директорка зі сталого розвитку та взаємодії з персоналом Групи Метінвест.

Реалізація проєкту має відбутися у двох школах Київської області, в Криворізькій, Харківській та Запорізькій областях.

Big City Lab, Артем Галкін

Нагадаємо, в Україні презентували навчальну платформу BecomingX Ukraine від британської освітньої компанії BecomingX. Платформа надає українцям безплатний доступ до інтерактивних курсів про цифрові технології та працевлаштування, а також до бібліотеки уроків для школярів та вчителів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: