fbpx
Сьогодні
Фото 16:15 23 Тра 2024

В прифронтових зонах обладнають стабілізаційні пункти для переливання крові

Прифронтові стабілізаційні пункти забезпечать обладнанням для переливання та зберігання крові. Першими навчання з догоспітального переливання крові пройдуть медики Корпусу морської піхоти ЗСУ. Реалізацію проєкту спільно почали благодійний фонд PULSE, що розвиває тактичну медицину в Україні, та компанія Vodafone Україна.

Як інформує Рубрика, проєкт реалізується у партнерстві з Українським центром трансплант-координації відповідно до дорожньої карти Міністерства охорони здоров'я.

У чому проблема?

За статистикою втрата крові є основною причиною смертності поранених. У багатьох випадках кров пацієнту переливають вже у шпиталі, що може бути надто пізно, враховуючи складні умови евакуації із зони бойових дій.

Натомість раннє переливання крові у поєднанні із правильною зупинкою кровотечі на місці отримання поранення та швидкою евакуацією значно підвищує рівень виживання постраждалих з травмами.

Яке рішення?

Аби зменшити смертність через втрату крові і зробити переливання крові доступним на догоспітальному етапі, і реалізується проєкт із забезпечення стабілізаційних пунктів необхідним обладнанням. Зокрема, проєкт PULSE включає два основних етапи:

  • Навчання військово-медичного персоналу переливанню крові
  • Забезпечення обладнанням для переливання та зберігання крові прифронтових стабілізаційних пунктів.

Паралельно будуть готуватися додаткові групи медиків-інструкторів, які в подальшому передаватимуть досвід бойовим медикам і так поширюватимуть практику застосування переливання крові на ранніх етапах.

"В такій важкій та брутальній війні, яку веде Україна проти агресора, критично ставати кращими, міцнішими, зокрема, запроваджувати найпросунутіші медичні практики для порятунку пацієнтів. Саме такою практикою є переливання крові медичними працівниками на догоспітальному етапі: чим швидше поранений отримає кров – тим більше шанс врятувати важкого пацієнта. Саме в запровадженні таких інновацій, що є непростою задачею, бачу силу взаємодії Збройних сил, PULSE як експертної організації, головного донору проєкту Vodafone і інших представників відповідального бізнесу", – зазначив співзасновник PULSE Федір Сердюк

Як це працює?

Першими, хто пройде навчання з догоспітального переливання, стануть медики бойових бригад Корпусу морської піхоти ЗСУ.

Курс навчання розрахований на 4 дні. 

У межах проєкту вже підготовлені 2 інструкторські групи. За планом протягом трьох місяців будуть підготовлені 4-5 груп медиків бойових бригад Корпусу морської піхоти ЗСУ та забезпечено обладнанням для зберігання, транспортування та переливання крові щонайменше 4 стабілізаційних пункти.

"Ми надаємо послуги, які стали життєво необхідними під час війни, критичними для виживання, організації допомоги та порятунку людей. І всебічно допомагаємо тим, хто рятує людські життя, насамперед, медикам. Закупівля медичного обладнання, тренування та психологічна підтримка медиків – це один з пріоритетів для нас сьогодні", – наголосила генеральна директорка Vodafone Україна Ольга Устинова.

Приєднатися до підтримки українських медиків, роблячи свій внесок у цю важливу справу, можна за посиланням.

Нагадаємо, платформа ДонорUA випустила чат-бот, який надає українцям інформацію про донорство. Перша версія вже зараз доступна для абонентів ChatGPT Plus, оскільки вона розроблена на базі функціональності користувацьких GPTs.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: