fbpx
Сьогодні
10:26 23 Тра 2024

Українська молодь цьогоріч отримає книжкові сертифікати: у чому рішення

English version here

Фото: Суспільне Вінниця

Українці, які досягли 18-річного віку, зможуть отримати державну допомогу на придбання книжкових видань державною мовою.

Про це повідомляє пресслужба Міністра культури та інформаційної політики України, передає Рубрика.

У чому проблема?

Сьогодні читання книжок перестало бути головним способом відпочинку й отримання знань. Воно все більше поступається динамічнішим каналам інформації, зокрема інтернету.

Проте науковці дотримуються протилежної точки зору. Щоб навчитися думати, експерти радять молодому поколінню частіше відкладати смартфони та брати в руки книгу та читати державною мовою.

Яке рішення?

"22 травня Верховна Рада України в цілому ухвалила законопроєкт № 11251 «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг", – ідеться в повідомленні.

Законопроєкт підтримали 299 депутатів.

"Нарешті вдалося розблокувати видачу сертифікатів на придбання книг та субсидій на оренду приміщень під книгарні. Всі ці речі вже забюджетовані, додаткових витрат з державної казни не буде", – повідомила одна з ініціаторок законопроєкту Євгенія Кравчук.

Проєкт закону ініціювали депутати Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Володимир В'ятрович, Микола Княжицький, Ірина Костанкевич, Олександр Абдулін, Софія Федина та Юрій Павленко.

Кравчук пояснила, що зміниться після набрання законом чинності:

"З 2024 року книжкові сертифікати на суму 908 грн отримають 18-річні українці, а з припинення воєнного стану – також один з батьків при народженні дитини. Скористатися цим правом можна буде протягом 1 року і зробити це буде ще простіше – через Дію".

Як це працює?

Як зауважили у міністерстві, законопроєкт передбачає надання громадянам України, які досягли 18-річного віку, державної допомоги на придбання книг, реалізація якої має розпочатися вже з 1 липня 2024 року.

Також він уточнює перелік документів для надання книгарням державних субсидій, що компенсуватимуть їм орендну плату за приміщення.

Державну допомогу молоді люди зможуть використати для придбання книжкових видань державною мовою у паперовій та/або електронній формі, зокрема й аудіофайлів та видань для людей з порушеннями зору.

Для цього українці, що досягли у 2024 році 18 років, мають скористатися Єдиним державним вебпорталом електронних послуг "Портал Дія" або мобільним додатком "Дія".

"Державна допомога на книжкові сертифікати для українців має сприяти зростанню українського книжкового ринку. Це також популяризуватиме читання й просувати16 ptме українську книгу, зокрема серед молоді", – зауважив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Так, спільними діями команд МКІП, Міністерства цифрової трансформації та Українського інституту книги вже підготовлений порядок реалізації програми надання громадянам України державної допомоги на придбання книг. Одразу після набрання чинності законом МКІП направить цей порядок на узгодження до інших центральних органів державної влади.

Нагадаємо, в Україні створили мапу книгарень. Кажуть — мапа сприятиме розвитку і появі нових книгарень.

А в столиці презентували покрокову інструкцію, як зробити заклади реабілітації безбар'єрними в Україні.

Також повідомлялось, що в Україні цьогоріч за програмою Translate Ukraine перекладуть 90 книжок.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: