fbpx
Сьогодні
08:59 23 Тра 2024

США не підтримують ударів по росії західною зброєю, проте вирішує Україна, - Блінкен у Конгресі

English version here

Фото: Reuters

Держсекретар США Ентоні Блінкен на слуханнях у комітеті з закордонних справ Палати представників Конгресу заявив, що Сполучені Штати не підтримують та не заохочують використання поставлених Україні західних озброєнь для ударів за межами української території, проте Україна сама ухвалює рішення про те, як ефективно розпоряджатися цією зброєю.

Про це інформує Радіо Свобода, Держдеп, передає Рубрика.

Блінкен наголосив, що завдання США та їхніх союзників – постачати Україні ту зброю, якої вона потребує для відбиття російської агресії.

"Ми надали Україні необхідну допомогу. Фактично, Сполучені Штати згуртували 50 країн по всьому світу, щоб стати на захист України і не дати їй бути стертою з мапи, як того прагнув Владімір Путін.

Ми згуртували міжнародну спільноту, щоб розділити цей тягар", зауважив Блінкен.

Низка членів Конгресу, включаючи голову комітету республіканця Майкла Маккола, на слуханнях у середу поставили Блінкену запитання, чому адміністрація Джо Байдена забороняє Україні використовувати американську зброю для ударів по цілях на території Росії.

Вони, зокрема, виступили із твердженням, що прихильником такої заборони є радник із національної безпеки Джейк Салліван, Конгрес у своїх рішеннях про виділення Україні допомоги таких обмежень не встановлював.

Раніше Блінкен ухилився від прямої відповіді на уточнювальне запитання про те, чи дозволять США бити про території російської федерації американською зброєю.

Нагадаємо, Комітет з розвідки Палати представників Сполучених Штатів оприлюднив звернення групи конгресменів від обох партій до міністра оборони Ллойда Остіна з закликом дозволити Україні атакувати цілі на території російської федерації та розширити тренування українців на американських бойових літаках F-16.

Удари по території рф

Як відомо, США з самого початку повномасштабного вторгнення забороняють Україні бити по території РФ американською зброєю.

Нещодавно Інститут вивчення війни (ISW) оприлюднили висновок про те, що якби не ця заборона, новий наступ РФ на півночі Харківської області не був би таким успішним. На думку аналітиків, обмеження з боку США можливостей України завдавати ударів по військових об'єктах у росії створили у прикордонних районах рф укриття, звідки російська авіація може завдавати плануючих бомбових і ракетних ударів по українських позиціях і населених пунктах.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що можливість використання на території Росії західної зброї – це не наступ, а захист українців.

Гельсінська комісія США також заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. 

Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

У суботу, 18 травня, The Wall Street Journal написала, що Україна зверталася до адміністрації президента США Джо Байдена з проханням зняти обмеження. Джерела сказали журналістам, що запит, який був зроблений минулого тижня, наразі розглядається.

Проте глава Пентагону заявив, що США очікує, що Україна використовуватиме надану зброю на своїй території.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: