fbpx
Сьогодні
20:14 23 Тра 2024

Прагнув змінити політику Словаччини щодо України: нападник на Фіцо пояснив свої дії

Фото: reuters.com

Юрай Цинтула, який минулого тижня вистрілив у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, заявив на допиті, що хотів не вбити очільника уряду, а тільки "зашкодити здоров'ю", аби він не зміг далі проводити політику, з якою нападник незгодний.

Про це йде мова у постанові про досудове ув'язнення Цинтули, яку опублікувало словацьке видання Pravda.

У виданні розповідають, що згідно з документом, Цинтула стверджував, що відчуває себе "безсилим і розчарованим станом суспільства" після рішень уряду Фіцо і "не згоден з політикою нинішнього уряду", зокрема:

  • скасування Спеціальної прокуратури,
  • тиск на незалежні ЗМІ.

Нападник також сказав, що прагне відновити "надання військової допомоги Україні" з боку Словаччини та "вважає нинішню владу Іудою відносно Європейського Союзу", тому і "вирішив діяти".

Один зі свідків, якого цитують в судовому документі, стверджував, що чув, як Цинтула говорив "ворожі й злісні речі" про Роберта Фіцо, і що "його турбувало те, як (словацький прем'єр – ред.) поводиться стосовно Росії та Угорщини, що він має з ними добрі відносини".

Стрілець, згідно з матеріалами суду, діяв сам. Напад на Фіцо він почав планувати з 13 травня, для цього використав 9-міліметровий пістолет CZ 75 чеського виробництва, яким законно володів.

Напад на Фіцо

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо стріляли 15 травня після виїзного засідання уряду, його доставили в лікарню.

За словами свідків, які були на місці події, прем'єр підійшов до людей, які вітали його, і саме тоді пролунало кілька пострілів. Після цього очільник уряду впав на землю.

На місці стрілянини правоохоронці затримали чоловіка, який вчинив замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Згодом він озвучив свої мотиви, що був не згоден із політикою уряду.

71-річний Юрай Цінтула — письменник та засновник літературного клубу в місті Левіце. У 2016 році він працював у приватній охоронній службі, але пішов після здійсненого нападу в торговому центрі.

Суд у словацькому місті Пезінок постановив взяти під варту Юрая ЦинтулуЧоловікові загрожує від 25 років за ґратами до довічного ув'язнення.

Фіцо переніс кілька операцій після того, як у нього стріляли, проте стан його залишався дуже важким.

Станом на 20 травня Фіцо залишається під наглядом медичного персоналу Університетської лікарні ім. Ф. Д. Рузвельта в Банській Бистриці. Його стан "клінічно покращується".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: