fbpx
Сьогодні
14:16 23 Тра 2024

Британія надіслала Україні пакет допомоги для зміцнення ППО: що відомо

English version here

Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що в Україну направляють військовий пакет вартістю 150 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 217 млн євро) для посилення повітряної та морської оборони.

Про це інформує на The Sun, передає Рубрика.

За його словами, цей пакет допоможе захистити зруйновану інфраструктуру України.

Велика Британія та її союзники передали радари ППО, хибні цілі та системи радіоелектронної боротьби на суму 70 млн фунтів стерлінгів (81 млн євро).

Крім того, виділяється 80 млн фунтів стерлінгів (понад 110 млн євро) на:

  • малі катери,
  • розвідувальні безпілотники,
  • надводні кораблі без екіпажу.

"Міжнародний фонд для України надає життєво важливу підтримку Збройним силам України, щоб задовольнити їхні нагальні потреби в засобах. Вона включає в себе більше систем протиповітряної оборони для захисту українського цивільного населення та інфраструктури, а також морські засоби для зміцнення військово-морських сил", – заявив він.

Велика Британія є найбільшим донором, виділивши 500 мільйонів фунтів стерлінгів. Данія, Естонія, Фінляндія та Німеччина також є частиною альянсу.

Нагадаємо, Міноборони анонсувало позитивні зрушення щодо постачання Україні систем ППО.

Що відомо про ініціативу пошуку ППО для України

Нагадаємо, уряд Німеччини запустив ініціативу з пошуку додаткових засобів протиповітряної оборони, які можна передати Україні, 17 квітня. Берлін пізніше повідомляв, що обговорює з Данією та Нідерландами фінансування ініціативи.

У квітні Бельгія також оголосила про виділення 200 мільйонів євро на німецьку ініціативу, а у травні Канада пообіцяла дати понад 55 мільйонів доларів.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус також оголосив про наміри придбати у Сполучених Штатів Америки три пускові установки для реактивних систем залпового вогню HIMARS та передати їх Україні.

Нагадаємо, що на 22-му засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), що відбулося напередодні, висловили підтримку ініціативі Німеччини з пошуку засобів протиповітряної оборони для Києва низка країн.

Згідно з інформацією, ініціативу з пошуку засобів протиповітряної оборони для України профінансують Бельгія, Данія, Канада, Нідерланди та Норвегія.

Окрім того, додатково Бельгія, Велика Британія, Іспанія, Литва, Румунія, США та Франція пообіцяли допомогти "обладнанням і ракетами" (ймовірно, не обов'язково в межах ініціативи ФРН), а Латвія – висловила бажання приєднатись до ініціативи.

Однак видання Politico повідомило, що ініціатива Німеччини з ППО для України провалилася, оскільки більшість країн не наслідувала Берлін.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: