fbpx
Сьогодні
13:43 22 Тра 2024

Парламент ухвалив закон про початкову загальновійськову підготовку в закладах освіти

Фото: OLEGDA88.GMAIL.COM/DEPOSITPHOTOS

Народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що Верховна Рада ухвалила у цілому закон щодо вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки.

Про це він написав у Телеграмі, передає Рубрика.

За інформацією парламентарія, проєкт №11092 підтриманий 297 голосами.

Документ має на меті приведення у відповідність чинних законів щодо визначення поняття системи підготовки, що здійснюється шляхом вивчення навчального предмета "Захист України", що сприятиме розвитку початкової загальновійськової підготовки як основи підготовки громадян України до національного спротиву.

Ним запроваджується початкова загальновійськова підготовка замість допризовної.

Згідно з законом, початкова загальновійськова підготовка реалізується на третьому рівні повної загальної середньої освіти та проводиться в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності на відповідному рівні повної загальної середньої освіти.

Законопроєкт передбачає такі зміни:

  • запроваджується модульна система викладання, коли кожен модуль – окрема важлива тема:
  • домедична допомога, цивільний захист, інформаційна безпека;
  • прибираються застарілі теми, зокрема стройова підготовка;
  • більший акцент на розуміння важливості захисту своєї держави та вивчення нових технологій, які використовуються у сучасній війні;
  • можливість залучати ветеранів, а також громадські й ветеранські організації до викладання предмета або окремих модулів.

Початкова загальновійськова підготовка складатиметься із дисципліни "Захист України" та військово-патріотичного виховання.

Нові програми зі "Захисту України" наразі розробляються за погодженням з Міністерством оборони.

Уряд виділив 1,74 мільярда гривень для оновлення навчальних центрів "Захисту України", закупівлі обладнання, інтерактивних тирів та підвищення кваліфікації вчителів.

Нагадаємо, наразі Міністерство освіти і науки ґрунтовно переглядає шкільну дисципліну "Захист України". Відомство вже повністю переписало освітню програму, змінило рекомендований перелік обладнання для класів, розробило методику, в який спосіб організувати освітній простір та процес навчання.

Як повідомлялось, Міністерство освіти й науки ще у вересні минулого року запустило пілотний проєкт оновленої дисципліни "Захист України". Для його апробації обрали школи з різних регіонів України. 

Уряд виділив фінансування на переоснащення кабінетів і навчання вчителів. Загалом функціонуватиме мережа приблизно з тисячі навчальних центрів для викладання "Захисту України".

У цій дисципліні буде 6 модулів, серед них і домедична допомога, де є елементи тактичної медицини. Також там буде різноманітна інженерія, що передбачає, зокрема, навички управління безпілотними апаратами, радіозв'язок і різноманітні технології, пов'язані з військовим контекстом. А ще МОН передбачило топографію і тактику: базові знання та навички.

Лісовий в інтервʼю зазначив, що завдання відомства — не мілітаризувати суспільство, а сформувати у нього оборонну свідомість та осмислений підхід до важливості цього захисту.

"Хочемо надати спокійну психологічну установку громадянину, що війна може стати складовою нашого життя, і це не катастрофа чи трагедія, якій не можна протистояти. Навпаки: ми спроможні захищатись і знаходити для себе різні ролі — як у контексті армії, так і в контексті цивільних дій", — зазначив очільник МОН.

Очільник МОН Оксен Лісовий обіцяє, що скоро буде презентація нової освітньої програми. Згідно з планом, уже з 1 вересня цю дисципліну викладатимуть по-новому.

Нагадаємо, що Міністерство освіти й науки оголосило до оновлення шкільної дисципліни "Захист України" включити навчання керування дронами.

Окрім того, створення навчальної програми для школярів з домедичної допомоги запропонували Київська міська військова адміністрація спільно з Навчально-тренувальним центром тактичної медицини КоЛеСо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: