Коордштаб: росіяни навмисно затримують репатріацію тіл загиблих військових

Репатріацію тіл загиблих українських захисників російська сторона затримує навмисно.

Про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомляє у Телеграмі, передає Рубрика.

"Усі наші заклики повернути в Україну тіла захисників, ігноруються російською стороною. Прикладом цього є безпідставна відмова російської сторони провести чергову репатріацію останків загиблих захисників", – ідеться у повідомленні.

Також залишається відкритим питання передачі тіл військовополонених, які, за твердженням російської сторони, загинули у літаку Іл-76 наприкінці січня 2024 року. Російська сторона в черговий раз відкладає можливу репатріацію.

"Повернення тіл для поховання рідними та близькими – гуманітарна місія, властива більшості конфліктів. Проте навіть у такій справі протилежна сторона не може обійтися без штучних перепон та політизації. Навіть решткам своїх солдат Росія не хоче дати спокою", – зазначили у Коордштабі.

У Координаційному штабі запевнили, що роблять все для повернення полеглих героїв.

"Водночас ми закликаємо російську сторону згадати загальнолюдські цінності. Заберіть тіла своїх військових та віддайте їх рідним для належного поховання", – наголосили у Коордштабі.

Як повідомляла Рубрика, від початку повномасштабного вторгнення Росії зникли безвісти понад 52 тисячі українців, серед них – 3 676 дітей.

Повернення тіл загиблих військових

Минулого разу, 26 квітня, Україна повернула тіла ще 140 полеглих на війні військовослужбовців. Більшість з загиблих героїв воювали на Донецькому напрямку.

Зазначимо, що омбудсмен Дмитро Лубінець розповідав у березні, що вже понад 2800 тіл та фрагментів тіл загиблих українських військовослужбовців вдалося ідентифікувати.

Куди повідомляти про зниклих військових?

В Офісі уповноваженого зі зниклих безвісти працює гаряча лінія: 0 800 339 247. Повідомити про зниклих також можна особисто уповноваженому за телефоном: (099) 792 01 26.

У вихідні можна писати у Viber і Telegram на номер: (095) 896 04 21.

Обмін полоненими

Зазначимо, Україна та Росія з початку повномасштабної війни провели низку обмінів військовополоненими. З серпня 2023 року москва заморозила обмін полоненими з Україною.

Проте 3 січня між Україною та Росією пройшов найбільший обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення. Україні вдалося повернути додому 230 захисників.

24 січня Україна та Росія мали провести 50-й обмін полоненими, але його було зірвано через падіння літака Іл-76 під Бєлгородом.

Росіяни заявили, що на борту літака нібито були десятки українських полонених. Але Україна не підтверджує це.

За даними ГУР Міноборони, зірваний обмін мав бути одним із найбільших за час війни.

А 8 лютого, до України повернулися із російського полону ще 100 захисників, серед тих, хто їде додому –  прикордонники, нацгвардійці та військові Збройних сил України.

Свіжі дописи

  • Новини

Окупанти планують вивезти із заповідника “Асканія-Нова” ще одну партію тварин

Росіяни планують вивезти з окупованого заповідника "Асканії-Нова" до Криму ще одну партію тварин. Викрадення фауни… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Чехія готова й далі шукати боєприпаси для України: проте потрібні фінанси від партнерів

Чехія у повному обсязі дотримується своїх обіцянок у рамках власної ініціативи щодо забезпечення України боєприпасами,… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Демократи закликали Пентагон тренувати більше українських пілотів на винищувачах F-16, – Politico

Група демократів Палати представників США закликала Пентагон розширити навчання українських пілотів управлінню винищувачами F-16. Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

рф заборонила в’їзд 99 громадянам Канади: через антиросійські санкції уряду Трюдо

Росія заборонила в'їзд 99 громадянам Канади у відповідь на "чергові хвилі антиросійських санкцій" уряду Джастіна Трюдо. Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

У ВМС України закликають російських туристів залишити Крим: там багато військових об’єктів, яким “ніхто не дасть спокою”

Речник Військово-морських сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук закликав російських туристів залишити Крим та… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

В останній день червня Укрзалізниця встановила рекорд: перевезено 100 000 пасажирів за добу

Укрзалізниця перевезла впродовж червня 2,5 млн пасажирів, що на 18% більше, ніж минулого червня. У неділю,… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.