fbpx
Сьогодні
09:25 22 Тра 2024

Дозволити Україні атакувати цілі в росії: група конгресменів звернулась до Пентагону

English version here

Комітет з розвідки Палати представників Сполучених Штатів оприлюднив звернення групи конгресменів від обох партій до міністра оборони Ллойда Остіна з закликом дозволити Україні атакувати цілі на території російської федерації та розширити тренування українців на американських бойових літаках F-16.

Про це повідомляють Комітет з розвідки Палати представників США у X, "Голос Америки", передає Рубрика.

Голова Комітету з розвідки Палати представників, конгресмен-республіканець Майк Тернер заявив, що Україні можна було б надати дозвіл стріляти по стратегічних об'єктах в Росії "за певних обставин".

Законодавці вважають, що українці не можуть ефективно захищатися через політику адміністрації Байдена, що потрібно змінити.

"Українські посадовці висловили серйозну стурбованість, заявивши, що ситуація зараз гірша, ніж будь-коли. Сполучені Штати повинні дозволити Україні за певних обставин використовувати зброю, яка може вражати цілі в Росії, тренувати на F-16 більше українських пілотів та посилити українські системи ППО", – зауважив Тернер.

Дослівно лист, який на 21 травня підписали 13 конгресменів: 

"Наші українські союзники просять дозволу використовувати певні типи зброї, наданої США, для виконання операцій по стратегічних цілях в Росії чи на контрольованій Росією території. … Це надзвичайно важливо, щоб адміністрація Байдена дозволила військовим лідерам України мати можливість здійснювати повний спектр операцій, необхідних, щоб відповісти на неспровоковану атаку Росії на їхню суверенну територію.

Є критична потреба на значну кількість підготовлених пілотів, які могли б управляти такими літаками як F-16, щоб вони були доступні для України.

Вивчити 12 пілотів – цього просто недостатньо. Україна – у стані війни, і місця для України мають бути в пріоритеті, у порівнянні з іншими іноземними країнами".

Законодавці також вказують, що Київ просить для захисту "великих міських територій" принаймні 7 додаткових систем Patriot:

"Ми закликаємо вас співпрацювати з нами, щоб пришвидшити постачання ресурсів, поки наші друзі в Україні продовжують захищати свою територію від російського брутального нападу та агресії".

Серед конгресменів, які підписали листа, кілька демократів, зокрема, конгресмени:

  • Джим Гаймс,
  • Брендан Бойл,
  • Андре Карсон,
  • Джейсон Кроу.

Удари по території рф

Як відомо, США з самого початку повномасштабного вторгнення забороняють Україні бити по території РФ американською зброєю.

Нещодавно Інститут вивчення війни (ISW) оприлюднили висновок про те, що якби не ця заборона, новий наступ РФ на півночі Харківської області не був би таким успішним. На думку аналітиків, обмеження з боку США можливостей України завдавати ударів по військових об'єктах у росії створили у прикордонних районах рф укриття, звідки російська авіація може завдавати плануючих бомбових і ракетних ударів по українських позиціях і населених пунктах.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що можливість використання на території Росії західної зброї – це не наступ, а захист українців.

Гельсінська комісія США також заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. 

Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

У суботу, 18 травня, The Wall Street Journal написала, що Україна зверталася до адміністрації президента США Джо Байдена з проханням зняти обмеження. Джерела сказали журналістам, що запит, який був зроблений минулого тижня, наразі розглядається.

Проте глава Пентагону заявив, що США очікує, що Україна використовуватиме надану зброю на своїй території.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: