В Ужгороді до Всесвітнього дня бджіл відкрили мініскульптуру Бджілки Майї

До Всесвітнього дня бджіл та до 100-річного ювілею з дня першого українського перекладу історії бджілки в Ужгороді відкрили мініскульптуру Бджілки Майї.

Про це у Фейсбуці повідомив експерт із закарпатського туризму професор Федір Шандор, передає Рубрика.

"20 травня 2024 року, в Ужгороді, у Всесвітній день бджіл, скульптор Роман Мурник та Людмила Переста (перший дегустаційний зал меду в Україні "Медовий дім Перест", Мукачево) відкрили 67-му мініскульптуру "Бджілка Майя"", – повідомив він.

Як зазначив Шандор, відкриття відбулося до 100-річного ювілею з дня першого українського перекладу історії бджілки відомим українським дитячим письменником Спиридоном Черкасенком.

Фото: Фейсбук / Фото: Олександр Богданов

"Німецьку казку Черкасенко переклав і опублікував, коли жив в Ужгороді, на Закарпатті. Скульптура відкрита поблизу крайового будинку "Просвіта", де виходив україномовний журнал для дітей та юнацтва "Пчілка", в якому було опубліковано переклад "Бджілка Майя", – розповів Шандор.

Також Шандор додав, що рівно 100 років тому німецький фотограф Вольфрам Юнгханс створив повнометражний кінофільм "Бджілка Майя" – у 1924 році, тоді вперше як акторів було використано живих комах. Знаменитий німецько-японський мультсеріал 1975 року в українській озвучці з'явився набагато пізніше, у 2012 році.

Фото: Фейсбук / Фото: Олександр Богданов

Довідка

Казку "Пригоди бджілки Майї" авторства Вальдемара Бонзельса вперше було видано у 1912 році.

Німецьку казку Черкасенко переклав і опублікував, коли жив в Ужгороді, на Закарпатті.

Сюди уродженець Миколаївщини потрапив у 1923 році після переїздів спочатку до Відня, а потім до Праги. Тут дописував до низки крайових українських видань, зокрема й часопису "Пчілка", який видавався з 1923 до 1932 року спочатку як додаток до "Підкарпатського пчолярства", а невдовзі — як журнал для дітей та юнацтва.

У низці номерів "Пчілки" й побачив світ перший український переклад казки Бонзельса в дещо архаїчній формі, що відповідала мові 1920-х, трохи скорочений, під назвою "Бджілка Майя".

Як раніше повідомляла Рубрика, у Києві в урочищі Аскольдової могили встановили нову мініскульптуру "Герої", яка вшановує українських оборонців.

Нагадаємо, що раніше з'явилися ще дві мініскульптурки, паляниця та Привид Києва, які встановили вже після повномасштабного вторгнення.

А 12 квітня цього року, мініскульптуру "Цукровий бурячок", присвячену українським меценатам-цукрозаводчикам, встановили на фасаді першого корпусу Київського політехнічного інституту.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україні створили інтерактивну мапу безкоштовних освітніх просторів та культурних хабів: для чого це рішення

В Україні створили інтерактивну мапу молодіжних просторів, освітніх хабів та освітньо-культурних центрів, які пропонують безкоштовне… Читати більше

Sunday June 23rd, 2024
  • Новини

Буданов розповів, що ситуація на сході лишатиметься складною принаймні місяць, проте Армагеддону не буде

Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов анонсує, що ситуація на сході України лишатиметься складною щонайменше… Читати більше

Sunday June 23rd, 2024
  • Новини

У Дагестані невідомі обстріляли з автоматів синагогу та церкву: є жертви

Невідомі в російських містах Дербент та Махачкала у Дагестані обстріляли синагогу, церкву та пост поліції.… Читати більше

Sunday June 23rd, 2024
  • Новини

Президент озвучив завдання на найближчі місяці щодо формули миру

У найближчі місяці Україна разом з партнерами буде працювати над тим, щоб вийти на спільний… Читати більше

Sunday June 23rd, 2024
  • Новини

Полярники показали святкування Мідвінтера: купання в крижаному океані та млинці на сніданок

Українські полярники з антарктичної станції "Академік Вернадський" відзначили свято Середини зими - Мідвінтер. При цьому… Читати більше

Sunday June 23rd, 2024
  • Новини

Ворожий удар по Слатиному на Харківщині: пошкоджені будинки, зруйнована будівля старостату

Війська рф 23 червня вдарили з авіації по Слатиному Харківської області. Унаслідок удару по селищу… Читати більше

Sunday June 23rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.