fbpx
Сьогодні
11:49 21 Тра 2024

"Суспільне" розширює власне мовлення та виходить з телемарафону

"Суспільний мовник" прийняв рішення розпочати власне мовлення на "Першому каналі". Він назвав такий захід розширенням власного мовлення у телемарафоні "Єдині новини", проте медіааналітики вбачають у цьому фактичний вихід каналу з марафону.

Відповідні зміни в Меморандумі про діяльність телемаратону підписали всі його виробники, йдеться в повідомленні "Суспільного".

Так, з 15:00 21 травня "Суспільне" посилюватиме на каналі "Перший" інформаційний блок марафону додатковим новинним контентом, документальними фільмами власного виробництва та розслідуваннями, хоча продовжить обмін контентом з усіма учасниками марафону.

Медіакритичне видання "Детектор медіа" назвало такий крок "Суспільного" виходом з телемарафону.

Голова наглядової ради "Суспільного Мовлення" Світлана Остапа вважає це "цивілізованим розлученням", якого вдалося досягти в рамках розширення виробництва контенту.

"Ми отримали письмові гарантії від РНБО, що такими діями не порушуватимемо рішення Ради безпеки. Команда "Суспільного" готова до поновлення цілодобового мовлення на "Першому". Сподіваюсь, у нас все вийде", — сказала Остапа в коментарі "Детектор медіа".

Тиск на "Суспільне"

У середині квітня народна депутатка Мар'яна Безугла почала інформаційну кампанію проти "Суспільного". Одночасно із цим неофіційний координатор телемаратону Владислав Матяш повідомив в чаті виробників "Єдиних новин", що "більшість каналів" нібито проголосували за те, щоб "Суспільне" не отримувало більше в марафоні вечірні слоти.

На захист "Суспільного" висловилися Європейська мовна спілка, Комітет з питань інтеграції України до ЄС Верховної Ради, Медіарух, Громадська рада при Комітеті свободи слова.

Голова правління мовника Микола Чернотицький заявляв, що "Суспільне" готове до двох варіантів розвитку подій:

  • припинення тиску на мовника та збереження участі в телемарафоні,
  • або вихід з маратону та розширення власного мовлення на "Першому каналі".

Телемарафон 

"Єдині новини" — загальноукраїнський інформаційний телерадіомарафон, запущений 24 лютого 2022 року з метою інформування населення щодо ситуації в Україні від початку російського вторгнення в Україну.

Контент виробляють суспільний мовник Національна суспільна телерадіокомпанія України, три приватні медіахолдинги "1+1 Media", "Starlight Media" та "Inter Media Group", а також телеканал ВРУ "Рада", що належить Верховній Раді України.

Кожна компанія веде мовлення проміжком часу 6 годин.

На телемарафон та іномовлення України у 2024 році з державного бюджету спрямують понад 1,5 млрд гривень.

Водночас результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) показали, що довіра до телемарафону "Єдині новини" продовжує знижуватися.

У квітні голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради Ярослав Юрчишин повідомив, що телемарафон доведеться завершити, якщо впродовж 2024 року він не змінить формат.

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" (RSF) та Європейська федерація журналістів (EFJ) закликали українську владу переглянути формат телемаратону, назвавши його неефективним.

У жовтні минулого року повідомляли, що за останні 17 місяців в Україні зменшилася кількість громадян, які довіряють телемарафону "Єдині новини" на третину, також менше стали довіряти й владі, проте безумовно довіру опитаних досі зберігають ЗСУ та волонтери.

А на початку січня 2024 року т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив про можливість телемарафона "Єдині новини" змінити свій формат. Зараз залучені до проєкту канали розглядають варіанти.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: