fbpx
Сьогодні
13:53 21 Тра 2024

Рада ЄС схвалила передачу прибутку від російських активів на користь України

English version here

Ілюстративне фото: AP/Jean-Francois Badias

21 травня Рада Європейського Союзу схвалила передання надходжень від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів Україні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на соцмережу X (Twitter) постійного представництва Чехії в ЄС.

"Рада ЄС підтвердила свою згоду на використання надходжень від знерухомлених активів Центрального банку Російської Федерації на користь України.

Передбачається, що щорічні надходження становитимуть приблизно 2,5-3 мільярди євро. 90% очікуваних надходжень буде використано на військові цілі для підтримки оборони України", наголосили у повідомленні.

Своєю чергою міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський також повідомив у соцмережі Х.

"Ми схвалили у ЄС використання доходів від заморожених активів російського центробанку для допомоги Україні. До 3 мільярдів євро лише цього року, 90% піде на українську армію. Росія мусить платити за завдані війною збитки", – написав він.

Менша частка, що становить 10%, піде на відновлення та реконструкцію України.

Що відомо про передачу прибутків конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

Варто додати, що у Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

19 березня Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель запропонував використати 90% доходів від заморожених в Європі активів рф на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру.

8 травня Постійні представники ЄС погодили використання прибутків від заморожених російських активів на підтримку відновлення України та її військового захисту від агресії рф.

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: