fbpx
Сьогодні
15:19 21 Тра 2024

Понад 14 тисяч людей були переміщені за останні дні в Харківській області, - ВООЗ

За останні дні в Харківській області, де російські загарбники почала наземний наступ 10 травня, були переміщені понад 14 тисяч людей.

Про це повідомила 21 травня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), передає Рубрика.

"Упродовж останніх двох тижнів бойові дії в Харківській області України різко загострилися. Понад 14 тисяч людей були переміщені за лічені дні, і ще майже 189 тисяч все ще проживають у межах 25 кілометрів від кордону з Російською Федерацією, стикаючись зі значними ризиками через бойові дії", – констатував представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт на брифінгу в Женеві по відеозв'язку з Києва.

Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) висловило занепокоєння тим, що умови в Харкові, де вже живуть 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб, можуть стати ще складнішими, якщо наземні та повітряні атаки триватимуть.

"УВКБ ООН, агентство ООН у справах біженців, надзвичайно стурбоване погіршенням ситуації та сплеском гуманітарних потреб і вимушеним переміщенням у зв'язку з новим наземним наступом", – заявила речниця Шабіа Манту на брифінгу в Женеві.

За її словами, українська влада евакуювала понад 10,3 тисячі людей із сіл у прикордонних районах Харківської області, інші люди виїхали власними силами.

"Більшість евакуйованих, яким довелося втекти зі своїх домівок лише з кількома речами, вже дуже вразливі та включають переважно людей похилого віку та людей з обмеженою мобільністю чи інвалідністю, які не змогли втекти раніше", – сказала Манту.

Цього року гуманітарний план ООН для України на 2024 рік становить 3,1 мільярда доларів. Речниця ООН Алессандра Веллуччі заявила, що поки що цей план профінансований лише на 23%.

Ситуація у Харківській області

На цей момент Вовчанськ Харківської області майже зруйнований через постійні обстріли російськими загарбниками: ситуація у місті критична.

За даними заступника голови Харківської ОВА Романа Семенухи, військові Збройних сил України приблизно на 60% контролюють Вовчанськ. Однак штурми у місті не припиняються.

Найглибше російські війська у Харківській області просунулися вглиб України на 10 кілометрів.

Своєю чергою Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що у Харківській області російські загарбники майже на 70 кілометрів розширили зону активних бойових дій та зосередили основні зусилля на напрямку Стрілеча – Липці та захоплені Вовчанська і розгортанням наступу в тил українських військ.

Як повідомлялось, окупанти віддають пріоритет захопленню Вовчанська, бо це дозволить отримати тактичну перевагу для прямування у Харківській області.

Проте за словами президента України Володимира Зеленського, цей наступ з боку РФ має виключно пропагандистський характер. Керівництво країни-агресора прагне продемонструвати Заходу, що Москва нібито зберігає контроль над ходом війни в Україні.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: