fbpx
Сьогодні
14:38 21 Тра 2024

Мін’юст: вже понад 3 тисячі засуджених написали заяви щодо служби в армії

Задля участі в обороні України вже написали заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання понад 3 тисячі засуджених.

Про це розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в ефірі національного телемарафону.

"Це понад три тисячі людей. Ми так і прогнозували до прийняття цього закону. Не можна говорити, що всі 20 тисяч людей, про які ми зазначали як потенціал, приєднаються. Тому що при попередніх опитуваннях близько 4,5 тисяч виявили бажання. Зараз ця цифра буде коливатися…", пояснила чиновниця.

Як зауважила Висоцька, у відомстві розуміли, "що будуть охочі, але закон обмежить ту чи іншу категорію, тому не можна говорити, що всі охочі потраплять на умовно-дострокове звільнення й укладуть контракт".

Заступниця міністра юстиції зазначила, що військово-лікарські комісії перевірятимуть засуджених на суспільно-небезпечні хвороби – ВІЛ-інфекція, туберкульоз або гепатити.

Ці захворювання є підставою для виключення з проєкту "мобілізації".

Чиновниця також підкреслила, що визначальними у законі є:

  • саме бажання засудженого,
  • його мотивація укласти контракт зі Збройними силами України й таким чином отримати умовно-дострокове звільнення.

Водночас вона зауважила, що закон містить перестороги на випадок, коли хтось раптом розглядає укладення контракту із ЗСУ як можливість вийти на свободу, але не воювати.

"Тому коли ми говоримо про цифри, про кількість засуджених, які хотіли б приєднатися, це лише попередні дані. Все покаже практика… Ми вже розпочали роботу над тим, щоб ті, хто виявив бажання, склали відповідні заяви, зараз проходять військово-лікарські комісії, знайомляться із командирами.

Відповідно, командири військових частин дають свою згоду по конкретній людині й ми передаємо матеріали до суду…

Потрібно розуміти, що у закону є певні перестороги на випадок такий. І відповідальність дуже висока за ухилення від укладення контракту. Це від 5 до 10 років позбавлення волі. Тому всі, хто хочуть спекулювати на цій темі, такі люди можуть потрапити під додаткову відповідальність і приєднати до своїх попередніх строків ще до 10 років позбавлення волі", наголосила Висоцька.

Що відомо про залучення засуджених до захисту України від російської агресії

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада остаточно ухвалила законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених. У парламенті також пояснили, які засуджені та ув'язнені підлягають мобілізації, а які – ні.

Крім того, міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що законом пропонуватиметься внести зміни до законодавства, надавши засудженим право на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання у місцях позбавлення волі за умови, якщо вони служитимуть у лавах Збройних сил за контрактом.

Варто нагадати, що у квітні Міністерство юстиції України провело опитування серед ув'язнених, де їм поставили питання щодо звільнення шляхом укладання контракту із ЗСУ. 4,5 тисячі погодились із тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

А 12 травня міністр юстиції Денис Малюська розповів, що Україна здатна мобілізувати 10-20 тисяч чоловіків призовного віку, які ув'язнені або мають судимості.

За даними пенітенціарної статистики Ради Європи, станом на січень 2020 року, кількість ув'язнених в Україні складала 52 609 людей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: