fbpx
Сьогодні
12:59 21 Тра 2024

Іран після аварії гелікоптера просив допомоги в США, Вашингтон лише поспівчував

Фото: Alexander Zemlianichenko

Прессекретар Держдепартаменту Метью Міллер розповів, що Іран просив у Сполучених Штатів допомоги після аварії гелікоптера з президентом Ібрагімом Раїсі. Через "технічні причини" Вашингтон не зміг допомогти, але висловив свої співчуття.

Про це пише Reuters, передає Рубрика.

"Уряд Ірану звернувся до нас із проханням про допомогу. Ми чітко дали їм зрозуміти, що запропонуємо допомогу, як і у відповідь на будь-який запит іноземного уряду в такій ситуації. Зрештою, найбільше — через матеріально-технічні причини, ми не змогли надати таку допомогу", — сказав Міллер, не уточнюючи деталей.

Reuters називає такий запит від Ірану рідкісним, оскільки ця країна вважає Сполучені Штати та Ізраїль своїми головними супротивниками.

Міністр оборони США Ллойд Остін, відповідаючи на запитання, чи стурбований він тим, що Тегеран може звинуватити Вашингтон в аварії, сказав:

"Сполучені Штати не мали ніякої ролі в цій катастрофі".

Довідка 

Удень 19 травня державні ЗМІ Ірану повідомили, що вертоліт, який перевозив президента Ібрагіма Раїсі, ймовірно, потрапив в аварію поблизу азербайджанського міста Джульфа.

Глава Ірану саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

Згодом надійшло повідомлення, що внаслідок авіакатастрофи загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі та глава МЗС Хосейн Амір Абдоллахіан.

ЗМІ пишуть, що причиною є "технічна несправність".

Іран досі не надав жодної офіційної інформації щодо причини аварії гелікоптера у горах біля кордону з Азербайджаном, унаслідок якої загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ Ірану Хусейн-Амір Абдуллахіан та деякі інші посадовці.

Аварія сталась у період зростання внутрішніх незгод в Ірані через низку політичних, соціальних та економічних криз. Духовні правителі Ірану стикаються з міжнародним тиском через ядерну програму та поглиблення військових зв'язків із росією.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: