fbpx
Сьогодні
21:26 20 Тра 2024

Зеленський: рішення Заходу щодо військової допомоги Україні запізнюються приблизно на рік

Фото: Офіс Президента

Західні країни вкрай повільно ухвалюють рішення про військову допомогу Україні, що ускладнює становище ЗСУ.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю для Reuters, передає Рубрика.

Президент охарактеризував надання допомоги, зокрема, систем ППО Patriot, як "один великий крок уперед, але перед цим два кроки назад".

"Кожне рішення, до якого приходимо ми, а потім усі разом, запізнюється приблизно на рік", – підкреслив він.

Зеленський також запропонував способи, якими союзники могли б допомогти безпосередньо, зокрема, збиваючи російські ракети над українською територією за певних обставин.

"Росіяни використовують 300 літаків на території України. Нам потрібно щонайменше 120, 130 літаків, щоб протистояти в небі", – додав Зеленський, маючи на увазі американські винищувачі F-16, деякі з яких, як він сподівається, незабаром будуть використовуватись в бою.

"Ви не можете забезпечити це прямо зараз? Гаразд … повертаючись до літаків, які є на території сусідніх країн НАТО: підніміть їх у повітря … збивайте цілі, захищайте цивільне населення. Чи можуть вони це зробити? Я впевнений, що так. Чи є це нападом з боку країн НАТО, втручанням? Ні", – вважає Президент.

Він також повідомив, що Київ веде переговори з міжнародними партнерами про використання наданої ними зброї для завдання ударів по російській військовій техніці на кордоні і далі вглиб території Росії, але поки що "нічого позитивного немає".

За словами Зеленського, ситуація на полі бою на північному сході країни, зокрема у Харківській області, де російські війська почали наступ, зараз перебуває під контролем.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Сполучені Штати Америки нададуть Україні озброєння у рамках нового пакету військової допомоги на 400 мільйонів доларів.

Що відомо про надання допомоги Україні від США

24 квітня Сенат остаточно підтримав закон про допомогу Україні на майже 61 мільярд доларів.

А згодом цього ж дня президент США Джо Байден підписав йогоТакож глава Білого дому оголосив про новий пакет військової допомоги Україні. Його розмір становить 1 млрд доларів.

Окрім того, Сполучені Штати таємно передали Україні далекобійні ракети ATACMS. Вони начебто увійшли до березневого пакета допомоги Україні від США на 300 мільйонів доларів.

Як відзначав раніше президент Володимир Зеленський, найголовнішими потребами наших бійців наразі є:

  • артилерія калібру 155 мм;
  • далекобійна зброя;
  • системи протиповітряної оборони (ППО).

Своєю чергою глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що наразі "надто рано" говорити про ефект на полі бою від наданого Україні фінансування військової допомоги від Сполучених Штатів. Потрібен час, щоб Київ зміг отримати деякі з виділених можливостей.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: