fbpx
Сьогодні
18:59 20 Тра 2024

В Ізраїлі відреагували на рішення прокурора МКС запросити ордер на арешт Нетаньягу та міністра оборони Ізраїлю

Фото: Yonatan Sindel/Flash90

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог та міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац розкритикували рішення прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана запросити видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галанта.

Про це повідомляє Рубрика із посиланням на їх дописи у соцмережі Х.

«Заява прокурора в МКС є обурливою та демонструє, наскільки міжнародна судова система перебуває під загрозою краху», – написав Герцог, додавши, що такий крок «заохочує терористів по всьому світу і порушує всі основні правила роботи суду відповідно до принципу взаємодоповнюваності та інших правових норм».

За його словами, «лідери ХАМАСу – деспотичні диктатори, винні у масових вбивствах, масових згвалтуваннях та масових викраденнях чоловіків, жінок, дітей та немовлят».

Герцог наголосив, що будь-які спроби провести паралелі між цими терористами та демократично обраним урядом Ізраїлю, який виконує свій обов'язок щодо захисту своїх громадян у повній відповідності до принципів міжнародного права, «обурливі та не можуть бути прийняті ніким».

Зі свого боку, глава МЗС Ізраїлю написав у соцмережі Х:

«Обурливе рішення прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі є нестримною прямою атакою на жертв 7 жовтня та наших 128 заручників у Газі. У той час як вбивці та гвалтівники з ХАМАСу вчиняють злочини проти людяності щодо наших братів і сестер, генеральний прокурор згадує в одному ряду прем'єр-міністра та міністра оборони Ізраїлю з огидними нацистськими монстрами з ХАМАСу – історична ганьба, яка запам'ятається назавжди», – наголосив Кац.

Він зазначив, що дав вказівку негайно створити спеціальний оперативний центр у МЗС, «націлений на боротьбу з цим рішенням, яке покликане насамперед скувати руки Ізраїлю та завадити йому здійснити своє право на самооборону».

«Я маю намір поговорити з міністрами закордонних справ провідних країн світу, щоб закликати їх виступити проти рішення прокурора і заявити, що навіть якщо ордери будуть видані, вони не мають наміру їх виконувати щодо лідерів Ізраїлю. Жодна сила у світі не завадить нам повернути всіх заручників та повалити терористичний режим ХАМАСу», – йдеться у дописі міністра.

Міністри фінансів та національної безпеки Ізраїлю Бецалель Смотрич та Ітамар Бен-Гвір також розкритикували рішення прокурора МКС.

«Ми не бачили такого прояву лицемірства та ненависті до євреїв, як той, який продемонстрував суд у Гаазі з часів нацистської пропаганди. Нацисти також виступали від імені "моралі", і тут не було нічого, крім антисемітизму», — заявив Смотрич, висловивши підтримку Нетаньягу та Галанту.

«Ордери на арешт для них — це ордери на арешт для всіх нас», — додав Смотрич.

Бен-Гвір заявив, що «прем'єр-міністр і міністр оборони повинні ігнорувати антисемітського прокурора і наказати посилити атаку на ХАМАС, доки вони не будуть повністю знищені».

Як повідомляла Рубрика, прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) запросив видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта та трьох лідерів терористичного угрупування ХАМАС.

Війна в Ізраїлі

З минулого року Ізраїль проводить військові операції проти бойовиків ХАМАС у Секторі Газа. Оскільки в жовтні 2023 року терористи вторглися в Ізраїль і вбили та викрали сотні ізраїльських військовослужбовців і цивільних осіб.

Більша частина цього району була окупована ізраїльськими військами і зруйнована внаслідок бойових дій. Ізраїль почав вторгнення в місто Рафах на півдні Сектора Газа, яке все ще перебуває під контролем ХАМАСу.

Однак деякі країни США і Європи розкритикували Тель-Авів за такий план і звинуватили ізраїльтян у порушенні міжнародного права і, можливо, у загибелі великої кількості людей під час нападу на місто.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: