fbpx
Сьогодні
22:00 20 Тра 2024

Очікуємо, що Україна використовуватиме надану зброю на своїй території, – глава Пентагону

Фото: AP

Увага Сполучених Штатів зосереджується на підтримці України таким чином, аби ЗСУ мали спроможності впливати на перебіг ближнього бою.

Про це на пресконференції після засідання контактної групи у форматі Рамштайн сказали міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун, цитує Рубрика.

У посадовців запитали чи українці можуть застосовувати американське озброєння для ураження російських військ, розташованих на території рф.

"На мою думку, вони повинні зосередитись на ближньому бою і переконатись, що вони вражають ті цілі, які забезпечать успіх у ближньому бою. Ви знаєте, що наша позиція була такою і раніше, і такою залишиться моя думка і в майбутньому. Ми очікуємо, що вони продовжать використовувати надану нами зброю по цілях всередині України", — сказав Остін.

Генерал Браун зазначив, що оскільки підтримка України триває, він продовжить взаємодіяти з Остіном, бо США надають рекомендації щодо подальших дій ЗСУ на Харківщині.

 "Але, головний ключовий момент полягає у тому, аби застосовувати спроможності, які ми надаємо, у ближньому бою", — сказав він.

Браун зазначив, що Україна може застосовувати американське озброєння на українській території, у тому числі в окупованому Криму.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Міністр оборони США Ллойд Остін 20 травня розпочав засідання Контактної групи з питань оборони України, виступивши традиційно зі вступним словом на початку зустрічі.

Це вже 22-ге засідання учасників формату Рамштайн, яке цього разу проходить у режимі віртуального зв'язку.

За підсумками Рамштайну Остін заявив: продовжимо добиватися, щоб Україна мала контроль над своїм небом і могла захищати громадян та інфраструктуру. Та наголосив на єдності всіх учасників Контактної групи з питань оборони України, а також підкреслив їхню рішучу налаштованість протистояти загрозам з боку росії.

Удари по території рф

Як відомо, США з самого початку повномасштабного вторгнення забороняють Україні бити по території РФ американською зброєю.

Нещодавно Інститут вивчення війни (ISW) оприлюднили висновок про те, що якби не ця заборона, новий наступ РФ на півночі Харківської області не був би таким успішним. На думку аналітиків, обмеження з боку США можливостей України завдавати ударів по військових об'єктах у росії створили у прикордонних районах рф укриття, звідки російська авіація може завдавати плануючих бомбових і ракетних ударів по українських позиціях і населених пунктах.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що можливість використання на території Росії західної зброї – це не наступ, а захист українців.

Гельсінська комісія США також заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. 

Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

У суботу, 18 травня, The Wall Street Journal написала, що Україна зверталася до адміністрації президента США Джо Байдена з проханням зняти обмеження. Джерела сказали журналістам, що запит, який був зроблений минулого тижня, наразі розглядається.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: