fbpx
Сьогодні
22:40 19 Тра 2024

Як подолати кадрову кризу в енергетиці: освітній проєкт Глобального договору ООН в Україні 

Глобальний договір ООН в Україні в межах Ukraine Energy Initiative розпочав дослідження потреб енергетичних компаній у фахівцях. Це перше дослідження, яке об'єднає зусилля державного, приватного та освітнього секторів для подолання кадрової кризи в українській енергетиці.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема? 

Енергетика України стикається з гострим дефіцитом кваліфікованих кадрів у всіх сферах: від нафтогазової промисловості до відновлювальних джерел енергії, від генерації, передачі та розподілу до споживачів електричної та теплової енергії. Під час війни Україна має подвійний виклик: вистояти під натиском руйнувань інфраструктури та забезпечити їх відновлення, а також підготувати нове покоління спеціалістів для  відбудови та розвитку енергетичної сфери згідно з сучасними, сталими та інноваційними підходами.

Яке рішення?

Україні потрібні нові освітні програми та підходи до підготовки кадрів – від інженерів до менеджерів, щоб відповідати світовим стандартам. Це стосується не лише традиційної енергетики, але й таких перспективних напрямів, як розумні мережі, джерела відновлюваної енергії, енергоефективні технології та енергозбереження, воднева економіка та ін. 

Налагодження взаємодії профільних закладів освіти із енергетичними компаніями, які потребують підготовлених працівників, – ключ до розвʼязання проблеми кадрового голоду енергосфери. Щоб зрозуміти запит енергетичних компаній і дізнати про їхню готовність співпраці із закладами освіти, Глобальний договір ООН в Україні запустив опитувальник, заповнити який компанії можуть до 25 травня. 

Як це працює?

Енергетичні компанії або ті компанії, в штаті яких є енергетики, через опитувальник розповідають про свою поточну ситуацію із кадровим забезпеченням, а також вказують, які навички та компетенції вони б хотіли бачити у потенційних працівників своєї компаній після випуску із закладів освіти. 

Після збору й оброблення даних опитувальника ГД ООН в Україні організує публічне обговорення його результатів за участі бізнесів, закладів освіти та з запрошенням профільних міністерств. У ході обговорення буде визначено найбільш ефективні форми співпраці між енергетичним сектором та освітніми закладами для підготовки кваліфікованих фахівців.

Контактна особа для ЗМІ — Марина Сніжинська, директорка з комунікацій ГД ООН в Україні: [email protected], +380977196340 (Telegram).

Довідка

Глобальний договір ООН в Україні — це українська мережа найбільшої у світі спільноти бізнесів, які вибудовують свою діяльність відповідно до ESG-принципів. Ця особлива ініціатива Генерального секретаря ООН закликає компанії вибудовувати свою діяльність та стратегію з урахуванням Цілей сталого розвитку та на основі 10 Принципів у галузі прав людини, трудових відносин, захисту довкілля і боротьби з корупцією. Організація налічує 24 тис. учасників у 167 країнах світу. Українська мережа має 149 учасників.

Нагадаємо, уряд виділив більш ніж 1,5 млрд грн на відбудову критично важливих ТЕС.

Також прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав громадян України ощадливо використовувати електроенергію. Він зазначив, що це має стати новою звичкою та новою нормою для всіх.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: