fbpx
Сьогодні
15:17 19 Тра 2024

У ДПСУ розповіли, чи будуть випускати чоловіків за кордон без оновлених військових даних

Фото: ДПСУ

Прикордонники не будуть перевіряти, чи оновлені у чоловіків призовного віку, яким дозволений виїзд за межі України, військово-облікові дані, тому вони повинні надати військово-облікові документи при перетині кордону.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

"Нас не цікавить будь-який штрих-код чи ще щось. Нам важливо наявність військово-облікового документа, у тому числі в усіх, у кого на утриманні є троє і більше дітей до 18 років, і з відповідною відміткою", зауважив прикордонник.

Речник нагадав, що чоловіки, у яких є троє і більше неповнолітніх дітей, підпадають під відстрочку від призову до армії.

Тому важливо для перетину кордону, щоб наявність відстрочки була зафіксована у військово-обліковому документі.

"Я також раджу всім, щоб вони цікавилися, чи внесені їхні дані до системи "Оберіг". Ще з вересня між Державною прикордонною службою та Міністерством оборони діє такий інформаційний взаємообмін.

Представники ТЦК можуть користуватися певною інформацією, яка є в базах даних ДПСУ, прикордонники можуть перевірять осіб за цією системою призовників та військовозобов'язаних", – пояснив Демченко.

Що відомо про оновлення даних у ТЦК

18 травня 2024 року набув чинності новий закон про мобілізацію в Україні: зокрема, у ньому мова йде про вимоги до військовозобов'язаних оновити облікові дані.

Як зазначають у документі, новий закон про мобілізацію встановлює певний термін для уточнення даних для всіх чоловіків віком від 18 до 60 років.

Зробити це треба протягом 60 днів, інакше можуть виписати штраф щодо порушення правил військового обліку. Таким чином, потрібно оновити дані до 16 липня.

Обов'язково мають з'явитися ті, хто має у військовому квитку статус "обмежено придатний".

Згідно зі змінами від 4 травня, цей статус скасовано, натомість – непридатність або кілька категорій придатності.

Чоловіки у віці 18–60 років, які до цього мали статус "обмежено придатний", тепер повинні знову пройти ВЛК. Це належить зробити до 4 лютого 2025 року.

Оновити дані можна в Центрі надання адміністративних послуг, а з 18 травня – через електронний кабінет військовозобов'язаного.

З набранням чинності новим законом штрафи підвищаться в кілька разів.

Зокрема, фактично запроваджуються три режими – порушення, повторне порушення та порушення під час воєнного стану.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: