fbpx
Сьогодні
21:40 19 Тра 2024

Словацькі слідчі перевіряють імовірну причетність інших осіб до замаху на Фіцо

Фото: TASR

У Словаччині слідчі перевіряють версію замаху на прем'єр-міністра Роберта Фіцо, згідно з якою нападник діяв не сам. Наразі життю пораненого урядовця більше нічого не загрожує.

Про це пишуть словацькі видання Aktuality та Dennik, передає Рубрика.

За словами міністра внутрішніх справ Словаччини Матуша Шутая-Ештока, підозри, що нападник мав співучасника, засновані на тому, що через дві години після замаху на Фіцо історію спілкування підозрюваного у Facebook видалили.

А втім, як стверджує очільник МВС, сам нападник її видалити не міг, також цього не могла зробити і його дружина, бо вона, мовляв, не мала технічного доступу. Тож слідство не виключає, що нападник обговорював замах із кимось зі свого оточення, а потім і діяв не сам.

Тим часом у лікарні, де перебуває поранений Фіцо, запевняють, що його стан уже поза загрозою для життя. Однак для повного відновлення потрібен тривалий час.

За словами міністра оборони Словаччини Роберта Каліняка, одужання прем'єра займе щонайменше кілька тижнів.

Напад на Фіцо

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо стріляли 15 травня після виїзного засідання уряду, його доставили в лікарню.

За словами свідків, які були на місці події, прем'єр підійшов до людей, які вітали його, і саме тоді пролунало кілька пострілів. Після цього очільник уряду впав на землю.

На місці стрілянини правоохоронці затримали чоловіка, який вчинив замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Згодом він озвучив свої мотиви, що був не згоден із політикою уряду.

71-річний Юрай Цінтула — письменник та засновник літературного клубу в місті Левіце. У 2016 році він працював у приватній охоронній службі, але пішов після здійсненого нападу в торговому центрі.

Журналісти з'ясували, що Цінтула може бути пов'язаний з проросійським воєнізованим угрупованням "Словацькі солдати". Ця організація співпрацювала зі словацьким відділенням "Нічних вовків" — російським мотоклубом і неофіційною воєнізованою організацією російського уряду. "Словацькі солдати" підкреслювали свою нібито "пронаціональну орієнтацію", водночас виступаючи проти "нацизму та фашизму".

Суд у словацькому місті Пезінок постановив взяти під варту Юрая Цинтулу. Чоловікові загрожує від 25 років за ґратами до довічного ув'язнення.

Фіцо переніс кілька операцій після того, як у нього стріляли, проте стан його залишається дуже важким.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: