fbpx
Сьогодні
10:58 18 Тра 2024

Зеленський: Україна має лише чверть необхідної ППО, а у рф недостатньо сил для повномасштабного наступу на Київ

Фото: president gov ua

Україна має лише четверть необхідних засобів для протиповітряної оборони. Також потрібно понад сто літаків для протидії російській авіації. При цьому у російсько-окупаційних військ недостатньо сил для того, щоб розпочати повномасштабний наступ на Київ.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на заяву президента України Володимира Зеленського в інтерв'ю AFP.

"Сьогодні ми маємо приблизно 25% того, що нам потрібно для захисту України. Я говорю про протиповітряну оборону", наголосив Глава держави.

На сьогодні російська армія має перевагу у повітрі. Це обмежує можливості України з захисту міст та лінії фронту.

"Вони можуть вести вогонь зі своєї території по нашій будь-якою зброєю. Це найбільша перевага, яку має Росія. Ми нічого не можемо зробити з їхніми системами, які знаходяться на території Росії, із західною зброєю", – додав Зеленський.

Президент наголосив, що Україні потрібні сучасні винищувачі для паритету з росією.

"Щоб Росія не мала переваги в повітрі, у нашому флоті має бути 120-130 сучасних літаків… щоб захистити небо від трьохсот (російських) літаків", – заявив український лідер.

Однак Президент впевнений, що російській армії не під силу розпочати новий наступ на столицю.

"Росії недостатньо сил для повномасштабного наступу на столицю, такого, як було на початку вторгнення", – заявив Зеленський.

Проте Глава держави наголосив, що Україна та західні союзники не повинні демонструвати слабкість і закликав розгорнути дві батареї Patriot, щоб захистити небо над Харківською областю та показати стійкість України.

"Вони як звір… Якщо вони відчують десь слабкість у цьому напрямку, вони будуть тиснути", – додав Президент.

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що вперше за два роки війни бійцям на фронті вистачає артилерійських снарядів.

"Вперше за роки війни жодна із бригад не скаржиться, що немає артилерійського снаряда. І це відбувається упродовж останніх 2 місяців. Втім, ще прийдеться дуже багато працювати. Чеська ініціатива буде йти. Про гроші з усіма партнерами ведемо перемовини", – проінформував він.

Варто додати, як вважають в ISW, заборона Сполученими Штатами Америки бити західною зброєю по території рф серйозно підриває здатність Збройних сил України захищатися від російських наступальних операцій на півночі Харківської області.

Також на думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), надані Україні Сполученими Штатами ракети ATACMS можуть послабити логістику рф, загрожувати ударами по російських аеродромах і складах. Проте для України вони матимуть оперативне значення за умови підсилення цих ударів наземними операціями Сил оборони.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: