fbpx
Сьогодні
18:26 18 Тра 2024

Цей закон має бути скасований, – Президентка Грузії наклала вето на закон про "іноагентів"

Фото: AP Photo/Shakh Aivazov

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі у суботу, 18 травня, ветувала закон «Про прозорість іноземного впливу», ухвалений парламентом.

Про це повідомляє Грузія Online, передає Рубрика.

«Сьогодні я наклала вето на російський закон. Цей закон за своєю суттю, за своїм духом є російським, суперечить Конституції та всім європейським стандартам і є перепоною на європейському шляху… Закон не підлягає жодним змінам, жодному вдосконаленню. Цей закон має бути скасований», – заявила Зурабішвілі.

Водночас зазначається, що у правлячої партії «Грузинська мрія» є достатньо голосів для подолання вето. Якщо і після цього президент не підпише закон, його підписує та публікує голова парламенту.

У Конституції Грузії не вказані терміни, в які парламент має подолати вето президента. Припускають, що правляча партія «Грузинська мрія» може остаточно затвердити закон у середині червня.

Як повідомлялося, 14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу». Документ було ухвалено попри протести та зростання напруженості у країні.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що накладе вето на закон про «іноагентів». Однак у правлячої партії «Грузинська мрія» у парламенті вистачає голосів, щоб його подолати.

Нагадаємо, у квітні парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", мета якого – контролювати і стримувати діяльність іноземних неурядових організацій, що займаються громадянськими правами в Грузії.

Правляча партія торік намагалася схвалити документ, але після масових протестів він був відкликаний. Однак, це не дало очікуваних результатів, адже текст нинішнього законопроєкту майже повністю збігається з торішнім. Головна відмінність – термін "іноагент" замінено на "організація, що здійснює діяльність в інтересах іноземної держави".

Таким чином, документ фактично збіжний із законом, що багато років діє в Росії.

Так, 30 квітня, напередодні другого читання законопроєкту, тисячі грузинів вийшли у центр Тбілісі на акцію протесту, під час якої відбулися жорсткі сутички з поліцією.

Однак, не дивлячись на це, 1 травня депутати парламенту схвалили документ у другому читанні. Вже 11 травня у Тбілісі відбувся "Європейський марш", що став найбільшим мітингом у сучасній історії країни.

Плани влади Грузії викликали критику в Європі та США. Західні партнери зазначають, що ухвалення закону загальмує процедуру вступу Грузії до ЄС та НАТО. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що "панівна партія саботує європейський шлях" Грузії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: