fbpx
Сьогодні
15:39 18 Тра 2024

Розслідування злочинів Майдану: ДБР оголосило підозри директору ФСБ Бортнікову та ще 20 росіянам

1 січня 2018 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент “Рубрики”

За розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні й незаконного перешкоджання протестам під час Євромайдану детективи ДБР оголосили підозру директору російської фсб Олександру Бортнікову та ще 20 російським високопосадовцям.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Державне бюро розслідувань.

Як повідомили правоохоронці, Бортніков розробив план для придушення акцій у 2013-2014 роках, щоб зберегти панівний на той час режим в Україні. Кінцевою метою була подальша анексія частини території України під приводом нібито "громадянського протистояння".

Зокрема, одним із ключових завдань ФСБ було не допустити:

  • євроінтеграційні процеси України,
  • членство в НАТО.

Адже це, зі слів детективів, загрожувало планам рф у відновленні союзної держави та включенні до її складу колишніх радянських республік, кажуть у ДБР.

Слідство встановило, що для припинення протестних акцій Бортніков дав завдання тодішньому голові СБУ, який також мав російське громадянство, сприяти працівникам російської спецслужби у їхній діяльності.

Як з'ясували слідчі, у грудні 2013 року командувач Внутрішніх військ МВС України за вказівкою заступника командувача внутрішніх військ росіян розпочав підготовку до силового розгону та розстрілу активістів.

Для цього він звернувся з листом до міністра оборони України про безоплатну передачу внутрішнім військам:

  • 4 мільйонів патронів,
  • 100 тисяч гранатометних пострілів «ВОГ-25»,
  • іншого військового майна.

За вказівкою Бортнікова й на запрошення колишнього голови СБУ до Києва прибула група з 20 співробітників ФСБ, які інструктували українських правоохоронців у протидії протестувальникам.

Окрім того, за завданням спецслужбовців із рф, українські правоохоронці збирали та публікували відео, щоб провокувати конфлікти між учасниками Євромайдану та його противниками.

Колишні голова СБУ та начальник ДЗНД у 2022 році перейшли на бік окупантів, через що СБУ притягнуло їх до кримінальної відповідальності за державну зраду в умовах воєнного стану. Також вони зайняли керівні посади в незаконно створених органах безпеки на тимчасово окупованих росією територіях Херсонської та Запорізької областей.

Слідчі ДБР повідомили про підозру Бортнікову в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні, незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013-2014 роках.

Іншим 20 російським високопосадовцям оголосили про зміну раніше повідомленої підозри у пособництві цим діям та повідомлено про нову підозру в незаконному перешкоджанні протестним акціям.

Серед них, зокрема, директор федеральної служби військ росгвардії Віктор Золотов, начальник захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом ФСБ, колишній голова СБУ та його перший заступник й інші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: