fbpx
Сьогодні
PR 11:11 17 Тра 2024

Саджанці бузини для створення екологічних живоплотів: плюси та мінуси

Бузина, що є родом рослин сімейства деревоподібних, зустрічається в природі у вигляді чагарників та малих дерев різних видів. Спочатку бузина вважалася «простушкою», що зустрічається:

  • у лісових та садових чагарниках;
  • на берегах струмків та річок;
  • біля житлових будинків у сільській місцевості.

Але з появою перспективних сортів та нових форм ця культура перетворилася на чи не обов'язковий елемент сучасного саду. Купити саджанці бузини, повністю готові до посадки, можна в інтернет-магазині «Флоріум».

Які види бузини підходять для створення живоплотів?

Бузина є багаторічним чагарником або невеликим деревом сімейства жимолостевих. Її висота може сягати 10 метрів. Але найчастіше рослину можна зустріти у вигляді 3–4-метрового чагарника. Листя бузини зазвичай має вигляд пальчасто-роздільних листочків із зубчастим краєм. Найчастіше воно має темно-зелений колір, хоча є сорти і з фіолетовим або яскраво-жовтим листям.

Залежно від переваг і конкретних умов, для створення живоплотів можна використовувати чорну та червону бузину. Найбільш популярною для цього є бузина чорна. Різновиди рослин цього виду добре підходять для формування густих, щільних огорож. Вони стійкі до різних кліматичних умов. Характерною особливістю бузини червоної є красиві суцвіття та яскраві червоні плоди.

Також для створення живоплотів у сучасному садівництві використовують різні культурні сорти та гібриди рослин. Як приклад можна навести популярний сорт «Black Lace» зі його великими, привабливими суцвіттями і ефектним темно-фіолетовим листям. Вибираючи сорт бузини для свого саду, крім особистих переваг слід враховувати особливості ґрунту конкретної місцевості, кліматичні умови регіону, бажаний естетичний ефект.

Чому використання бузини у живоплоті екологічне та необхідне?

Обґрунтованість використання бузини для створення живоплоту з погляду екології включає наступні аспекти:

  • фільтрацію повітря (бузина добре поглинає забруднення з повітря та дуже ефективна у виробництві кисню);
  • залучення корисних комах (чагарники бузини під час цвітіння є джерелом харчування і притулком для бджіл, метеликів та інших видів комах, що приносять користь, що сприяє підтримці біорізноманіття у навколишньому середовищі та запиленню рослин);
  • надання притулку для тварин (для птахів та дрібних ссавців густе листя бузини та її плоди є притулком та джерелом харчування, що сприяє їх збереженню та збільшенню в природному середовищі).

Завдяки високій стійкості бузини до різних захворювань та кліматичних умов, її можна використовувати для облаштування живоплоту в районах, де інші рослини можуть і не прижитися. Крім того, листя незвичайного забарвлення, квітки, зібрані в красиві суцвіття, роблять бузину привабливою для використання у ландшафтному дизайні.

Коли не варто використовувати саджанці бузини у живоплоті?

Хоча саджанці бузини вважаються чудовим вибором для створення живоплоту, їх використання для цих цілей може бути недоцільним у випадках, якщо в місці запланованої висадки:

  • надто вологі ґрунти;
  • посушливі умови;
  • немає захисту від вітру;
  • сильна тінь.

Перешкодою для використання саджанців бузини в живоплоті може стати наявність домашніх кішок і собак, оскільки плоди та інші частини рослини можуть бути для них токсичними.

Саджанці бузини

Як вибрати саджанці бузини для створення живоплотів?

Щоб забезпечити здоровий та успішний розвиток бузини, при виборі її саджанців для живоплоту необхідно враховувати наступні аспекти:

  • умови місцевості (клімат регіону, тип ґрунту та його вологість);
  • сорт та вид рослини з урахуванням цілей та переваг;
  • якість саджанців (вони мають бути якісними та здоровими).

Також важливо враховувати вік та розмір саджанців. Ці показники мають бути оптимальними для вашого завдання. Наприклад, якщо саджанці молоді, вони краще приживаються, але вимагають більшого часу для досягнення огорожею потрібної висоти та щільності. Більші за розміром саджанці зможуть забезпечити бажаний ефект швидше, проте вони вимагають більш ретельного догляду після висадки. До того ж і ціна їх вища.

Скориставшись викладеною вище інформацією та рекомендаціями, ви зможете створити стійку, гарну огорожу, яка радуватиме око та приноситиме користь протягом багатьох років.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: