fbpx
Сьогодні
Фото 12:25 17 Тра 2024

Роковини трагедії масової депортації кримських татар: в МЗС вшанували пам'ять жертв геноциду

English version here

З нагоди 80-х роковин трагедії масової депортації кримських татар в Міністерстві закордонних справ відбулася церемонія вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Укрінформ, передає Рубрика.

Перед будівлею відомства було піднято кримськотатарський національний прапор із жалобною стрічкою. Учасники церемонії також вшанували пам'ять жертв депортації хвилиною мовчання.

Фото: Укрінформ

"Ми вже не вперше піднімаємо цей прапор біля МЗС. І ми підніматимемо його стільки, стільки потрібно, до того моменту, коли ми перенесемо цю церемонію в Крим. Цей прапор буде підніматися в Криму, в тому числі на флагштоку біля представництва МЗС України в Криму. Цей день неодмінно настане", – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Фото: Укрінформ

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв нагадав, що злочин 1944 року мав катастрофічні наслідки для його народу:

"Ті, що залишилися живими після цього геноциду, десятиліттями вели боротьбу за повернення на свою Батьківщину, за відновлення своїх законних прав. Сотні та тисячі людей під час цієї боротьби зазнали репресій радянського режиму. Молодість багатьох наших людей пройшла в радянських вʼязницях та таборах".

Фото: Укрінформ

Джемілєв додав, що завжди наголошує:

"Найбільша допомога, яку потребують зараз кримські татари, – це допомога Україні в розгромі ворога». Я твердо вірю у перемогу України над ворогом, бо без цього кримськотатарський народ немає жодного майбутнього".

Постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева закликала вшанувати памʼять полеглих під час депортації 18 травня, шляхом написання листа політвʼязням (їх зараз 218), привʼязавши траурну стрічку, чи друзям у Криму.

Довідка

Із 18 травня 1944 року за наказом Сталіна було розпочато депортацію кримських татар з Криму до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей депортували в залізничних товарних вагонах. Злочин депортації призвів до численних жертв. Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини.

В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі людей. Було знищено цілі родини.

Після депортації радянський режим вдався до нівелювання історичної пам'яті про кримську державність та кримських татар. 25 червня 1946 року Крим був позбавлений статусу автономії та перетворений на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки було замінено на стандартні радянські назви.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України. Тією ж постановою ВР визнала депортацію кримськотатарського народу з Криму актом геноциду.

8 травня цього року Верховна Рада ухвалила Звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв'язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року.

Нагадаємо, 26 червня, відзначають День кримськотатарського прапора.

А 9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу, встановлений Генеральною асамблеєю ООН у 1994 році. У соціальних мережах розпочалася акція "Корінні народи мають значення для України", присвячена Міжнародному дню корінних народів Криму.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: