fbpx
Сьогодні
17:36 17 Тра 2024

4,5 тисячі засуджених готові мобілізуватися до ЗСУ, – Мін'юст

Фото: Главком

У квітні Міністерство юстиції України провело опитування серед ув'язнених, де їм поставили питання щодо звільнення шляхом укладання контракту із ЗСУ. 4,5 тисячі погодились із тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

Про це в інтерв'ю "Главкому" розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, цитує Рубрика.

"4,5 тисячі засуджених відповіли: "Так". При цьому варто розуміти: адміністрації установ відбування покарань не опитували в'язнів за статтями Кримінального кодексу, частина з яких нині не підпадає під мобілізацію. Також до уваги не брався їхній стан здоров'я. І, повторюся, найголовніший критерій – мотивація", – сказала Висоцька.

Урядовиця нагадала, що на початку повномасштабного вторгнення рф, Мін'юст отримав понад тисячу заяв від засуджених, котрі "рвалися воювати".

"Однак ані військові, ані парламент тоді не були готовими давати схвалення на їх мобілізацію. Під час суспільної дискусії довкола змін до мобілізаційного закону, яка тривала з кінця минулого року, ситуація змінилася", – пояснила Висоцька.

Вона зазначила, що коли Мін'юст готував вказану статистику для народних депутатів, відомство одразу відкинуло близько 4 тисяч засуджених, у яких діагностовано суспільно небезпечні хвороби на кшталт ВІЛу, гепатиту й туберкульозу. Проте на заваді може стати не стільки "букет" хвороб, скільки відсутність бажання засудженого йти на фронт.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності.

Що відомо про залучення засуджених до захисту України від російської агресії

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада остаточно ухвалила законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених. У парламенті також пояснили, які засуджені та ув'язнені підлягають мобілізації, а які – ні.

Зазначають, що не будуть мобілізовані засуджені за:

  • умисне вбивство,
  • зґвалтування,
  • сексуальне насильство,
  • за злочини проти основ національної безпеки.

Також корупціонерам не дозволять замінити покарання на можливість воювати.

Крім того, міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що законом пропонуватиметься внести зміни до законодавства, надавши засудженим право на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання у місцях позбавлення волі за умови, якщо вони служитимуть у лавах Збройних сил за контрактом.

За даними пенітенціарної статистики Ради Європи, станом на січень 2020 року, кількість ув'язнених в Україні складала 52 609 людей.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: