США на тлі візиту диктатора рф в Китай зробили різку заяву про роль Пекіна у війні проти України

Білий дім звинуватив Китай у допомозі кремлівському лідеру володимиру путіну у його війні проти України.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на  УкрінформІнтерфакс і Радіо Свобода.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідну заяву у Вашингтоні зробила речниця адміністрації президента США Карін Жан-П'єр.

"Я хочу прояснити одну річ: ми вважаємо неприйнятним, що китайські компанії допомагають Путіну вести цю війну проти України", – сказала вона.

Таким чином Жан-П'єр прокоментувала запитання щодо взаємодії рф і Китаю, а також запланованої зустрічі лідерів двох країн цього тижня.

Речниця Білого дому також наголосила, що цю позицію підтримують інші країни Заходу.

Раніше Сполучені Штати радили Китаю припинити підтримку росії у її агресивній політиці проти України, якщо Пекін розраховує відновити продуктивні відносини з Європою.

Візит путіна до Китаю

Російський диктатор Володимир Путін 15 травня прибув у Пекін, де відбудуться переговори з Сі Цзіньпіном.

За словами помічника диктатора Юрія Ушакова, Путін і Сі поговорять на зустрічі тет-а-тет "за чаєм" і на закритій зустрічі у форматі "1+4", у якій з російської сторони братимуть участь новий міністр оборони Андрій Білоусов, голова МЗС Сергій Лавров, секретар Ради безпеки Сергій Шойгу та Ушаков.

За словами речника МЗС Китаю, Сі і Путін обміняються думками щодо:

  • двосторонніх відносин,
  • співпраці в різних сферах,
  • міжнародних і регіональних питань, що становлять взаємний інтерес у світлі 75-ї річниці китайсько-російських дипломатичних відносин.

Також путін планує за два дні відвідати міста Пекін та Харбін.

Ставлення Китаю до війни

Китай від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну зайняв нібито нейтральну позицію. Офіційно він не засудив Москву, але заявив, що підтримує суверенітет України.

Ппроте після початку повномасштабного вторгнення РФ Пекін зміцнив співпрацю з Москвою. Китай продає росії продукцію подвійного призначення, яка використовується російським ВПК у виробництві зброї. Активізація цих відносин допомагає Кремлю боротися з наслідками західних санкцій.

Пекін не бачить нічого поганого у допомозі військово-промисловому комплексу держави-агресора, яка веде загарбницьку війну проти сусідньої держави.

Раніше Китай оприлюднив свій "мирний план" для України, але його розкритикували. Також у Китаї виступили за проведення мирної конференції щодо України, але хочуть, щоб на ній були присутні представники Москви.

Президент Володимир Зеленський також заявляв, що Китай відіграє велику роль у світі, тому Україна хоче, щоб ця країна була залучена до формули миру.

5 травня, під час перебування в Парижі, китайський лідер Сі Цзіньпін у розмові з президентом Франції Макроном висловився про пошуки "хороших шляхів" завершення війни. А також, за даними The New York Times, він рішуче виступив проти критики Пекіна за тісні відносини з рф на тлі війни з Україною.

Сі Цзіньпін після офіційних переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Китай виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об'єднає всі сторони та буде визнана Україною й російською федерацією.

Свіжі дописи

  • Новини

Зеленський зустрівся з делегацією Палати представників Конгресу США: обговорили постачання додаткових Patriot

Президент Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США на чолі з головою… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

В Укренерго озвучили 4 чинники, через які відключення світла останніми днями стали тривалішими

Останніми днями в Україні зросла тривалість стабілізаційних вимкнень електроенергії. На це вплинули 4 чинники: обстріли росії,… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Верховний суд США визнав імунітет експрезидента Трампа у справі про штурм Капітолія

Верховний суд США сьогодні, 1 липня, постановив, що кандидат у президенти Дональд Трамп може претендувати на імунітет… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Пропуск українських вантажівок через кордон Польщі відновлюється без жодних дозволів

Митна та прикордонна служби Польщі не вимагатимуть від українських перевізників жодних дозволів на двосторонні перевезення.… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Рух “Чесно”: Тищенко майже рік ходив із перевірками від неіснуючої ТСК

Народний депутат Микола Тищенко майже рік здійснював перевірки від тимчасово-слідчої комісії з вирубки лісів «Нацресурс»,… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

З ТОТ Херсонщини на Україну вдалось повернути 9 дітей

На підконтрольну територію України вдалось повернути дев’ятеро дітей із тимчасово окупованих громад Херсонської області. Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.