fbpx
Сьогодні
13:42 16 Тра 2024

Клименко: на півночі Вовчанська росіяни беруть в полон та розстрілюють місцевих мешканців

English version here

У Харківській області в північній частині Вовчанська російські окупанти беруть в полон та розстрілюють місцевих жителів.

Про це у Телеграмі повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, передає Рубрика.

За його словами, у північній частині Вовчанська, де йдуть активні бойові дії, російські військові беруть цивільних жителів у полон.

До сьогоднішнього дня на тій ділянці також тривала евакуація – Національна поліція України не припиняла вивозити людей попри всі загрози та під обстрілами.

Станом на зараз, за оперативною інформацією, російські військові, які намагалися закріпитись у місті, не дозволяли місцевим жителям евакуйовуватися: людей почали викрадати та зганяти до підвалів, наголосив Клименко.

Як підкреслив міністр, відомо про перші розстріли цивільних російськими військовими. Зокрема один із жителів Вовчанська намагався втекти пішки, відмовився виконувати команди загарбників, а росіяни його вбили.

Слідчі Національної поліції у Харківській області розпочали кримінальне провадження за фактами порушення правил та звичаїв війни, повідомив Клименко.

Евакуаційні групи Нацполіції продовжують працювати у Вовчанську попри інтенсивні бойові зіткнення та намагаються забезпечити подальшу евакуацію людей, додав міністр.

Ситуація у Вовчанську, за даними DeepState, станом на ранок 16 травня. Фото: скриншот

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у Харкові провів виїзну Ставку. Враховуючи складну ситуацію на цьому напрямку, зокрема, було ухвалено рішення про посилення підрозділів ЗСУ.

Ситуація на Харківському напрямку

За даними Міноборони, 10 травня окупанти посилили обстріли на північному напрямку Харківської області.

При цьому загарбники нещадно обстрілюють місцеве населення. Через загострення ситуації за ці дні евакуювали кілька тисяч людей.

Нагадаємо, що на цей момент Вовчанськ Харківської області майже зруйнований через постійні обстріли російськими загарбниками: ситуація у місті критична.

Уранці 15 травня стало відомо, що українським захисникам та захисницям на Харківському напрямку в районах Лук'янців та Вовчанська довелося відійти з позицій на інші задля збереження життя військовослужбовців та уникнення втрат.

Проте за даними Генштабу, в останні дні вдалося стабілізувати ситуацію на Харківському напрямі. У Генеральному штабі Збройних сил України заявили, що з початку доби українські підрозділи продовжують виконання бойових завдань в межах міської забудови Вовчанська в північній частині міста, тримають ворога під вогневим контролем. Плани росіян максимально вклинитись у глибину міської забудови Вовчанська і там закріпитися зірвані.

Аналітики Інституту вивчення війни зазначили, що російські загарбники просунулися не більше ніж на 8 кілометрів від кордону в північній частині Харківської області та мають намір "буферну зону", а не просуватися вглиб Харківщини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: