fbpx
Сьогодні
16:28 16 Тра 2024

Glovo, Favbet Tech і не тільки: міністерка економіки Свириденко скасовувала наказ про бронювання працівників низки компаній

Фото: Вечірній Київ /Борис Корпусенко

Перша віцепрем'єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко скасовує наказ про бронювання працівників Glovo, Favbet Tech та інших.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"З огляду на суспільний резонанс я скасовую наказ про бронювання й будемо розбиратися у ситуації й аналізувати рішення щодо кожної компанії окремо.

Ця ситуація стала додатковим аргументом, аби пришвидшити роботу над оновленням постанови Кабміну №76, аби вона відповідала вимогам час і потребам бізнесу", – заявила очільниця відомства.

Міністерка зазначала, що компанії звернулися з проханням про бронювання до профільного Міністерства цифрової трансформації.

"Міністерство цифрової трансформації визнало їх критично важливим на підставі трьох із семи критеріїв: відсутність заборгованості по ЄСВ, рівень зарплати й те, що вони є резидентами Дія.Сіті", – продовжила міністр.

Після цього Мінцифри відправило списки військовозобов'язаних у Генштаб для перевірки. На основі рішення Генштабу, списки опрацьовуються Міністерством економіки. У випадку відсутності правових підстав для відмови, ухвалюється рішення про бронювання працівників.

"Ми розуміємо, що бронювання спеціалістів — законне право бізнесу і можливість для країни у такий важкий час підтримувати нашу економіку податками й зборами. Але це питання також не повинне розколювати суспільство, особливо у такий важкий час", – підсумувала вона.

Нагадаємо, що Міністерство економіки забронювало військовозобов'язаних співробітників Glovo, Visa, Favbet Tech на період мобілізації.

Зазначають, що на період мобілізації та воєнний час були заброньовані військовозобов'язані працівники ТОВ "Гловоап Україна", ТОВ "Фавбет Тек", ТОВ "Віза Україна".

Також серед компаній, які забронювали своїх співробітників, є:

  • ТОВ "Агрі Чейн" – компанія, що займається розробкою програмного забезпечення для великого та середнього агробізнесу;
  • ТОВ "Корт" – компанія, що займається конструюванням легкої бронетехніки, модернізацією та ремонтом бронетранспортерів. Системи радіоелектронної боротьби та протидії дронам;
  • ДП "ССМ" – за даними Yourcintrol, основним видом діяльності підприємства є (КВЕД) – 73.11 Рекламні агентства.

Військовозобов'язані працівники цих підприємств отримали відстрочку від мобілізації строком на 6 місяців – до 8 жовтня 2024 року.

Варто додати, що нещодавно Кабінет міністрів вніс зміни до порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану.

Що відомо про бронювання від мобілізації

Нагадаємо, працівники критично важливих підприємств, органів державної влади можуть бути заброньовані від мобілізації. Зараз це регулюється постановою Кабміну від 27.01.2023 року №76.

У перехідний період Кабмін 7 травня продовжив ще на один місяць строк дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов'язаним рішеннями Міністерства економіки.

Зазначимо, закон про мобілізацію, який підписав президент Володимир Зеленський, визначає право на бронювання, зокрема, для держслужбовців категорій "А", "Б" і "В", а також не більше ніж 50% військовозобов'язаних в органах місцевого самоврядування.

Крім того, відстрочку зможуть отримати:

  • працівники Нацполіції, НАБУ, ДБР, прокуратури, БЕБ, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби України, Служби судової охорони судів і деяких інших органів правоохоронної системи;
  • працівники підприємств, установ та організацій, які виконують мобілізаційні завдання;
  • працівники критично важливих для забезпечення потреб війська та економіки чи населення підприємств.
Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: