fbpx
Сьогодні
19:44 16 Тра 2024

Безпекова угода: Україна та Польща невідкладно починають готувати документ, - Зеленський

Фото: Офіс Президента

16 травня президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском домовились невідкладно почати підготовку двосторонньої безпекової угоди.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Twitter (X) Глави держави.

Як повідомив український лідер, розмова Зеленського й Туска стосувалась:

  • ситуації в Харківській області, де російські сили почали новий наступ,
  • потреб України в протиповітряній обороні "для захисту Харкова й інших регіонів".

Окрім того, як зауважив Зеленський, із польським прем'єром обговорили загрозу, яку росія становить для газової інфраструктури на заході України та шляхи протидії їй.

"Також доручили командам невідкладно почати роботу над текстом двосторонньої безпекової угоди. Між історичними партнерами вона має бути максимально амбітна", – резюмував Президент.

Раніше цього тижня український посол у Варшаві Василь Зварич стверджував, що в Польщі триває міжвідомче погодження тексту безпекової угоди й буквально найближчими днями цей проєкт мають передати українській стороні.

"Ми не бачимо зволікань, ми бачимо дуже серйозний, ретельний підхід польської сторони до змісту цієї угоди і я більш ніж впевнений, що найближчим часом ми будемо мати ще на одну країну-підписанта таких угод більше", сказав Зварич.

Що відомо про підписання безпекових угод

Нагадаємо що Україна уклала вже дев'ять двосторонніх безпекових угод, а саме: Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією,

Останньою з них стала Латвія. Також очікується підписання угоди з Норвегією – перемовини вже завершені.

Нещодавно в Офісі президента заявили, що сподіваються до кінця травня фіналізувати текст угоди із США, а також – що домовилися почати переговори з нейтральною Ірландією.

А 11 травня оголосили про початок перемовин з Бельгією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: